Bewust omgaan met de vaatwasser: bespaar geld met een paar handige tips

door Natasja

25 September 2022

Bewust omgaan met de vaatwasser: bespaar geld met een paar handige tips
Advertisement

Iedereen die in de keuken gewoonlijk een vaatwasser gebruikt, weet dat dit een apparaat is dat vaak onmisbaar is, dat veel extra werk uit handen neemt en resultaten garandeert die moeilijk te bereiken zijn door met de hand af te wassen. In vergelijking met handmatig afwassen - vooral als er elke dag veel vaat wordt verzameld - is het waterverbruik bovendien beter te controleren, tenzij het apparaat erg oud is.

Het lijdt echter ook geen twijfel dat het een van de meest energie-intensieve apparaten is en dat het, hoe gering de hoeveelheid water per cyclus ook is, toch veel water verbruikt bij elke inschakeling. Maar als je echt niet zonder kunt, hoe kun je dan voorkomen dat je te veel verbruikt?

Advertisement
Safe_Sundae_8869/Reddit

Safe_Sundae_8869/Reddit

  • De energielabel: hoe hoger, hoe beter het zal zijn voor de rekeningen. Vaatwassers met energielabel A, AA en AAA zijn (geleidelijk) de beste, en zijn duurder dan de andere. Het is dus een uitgave die niet altijd binnen ieders bereik ligt, maar die kan worden gezien als een investering die in de toekomst veel extra kosten oplevert. In ieder geval wordt aanbevolen niet onder categorie B te gaan.
  • Als de vaat moet worden afgespoeld van het grootste deel van het vuil voordat het in het apparaat wordt geladen (iets waar veel mensen het niet mee eens zijn, er zijn verschillende gedachtwijzen!), doe dit dan meer met keukengerei om het vuil los te maken dan door veel leidingwater te laten lopen.
  • Bekijk je elektriciteitscontract om te zien wat de daluren zijn.
  • Doe de vaatwasser alleen aan als hij vol is.

 

Advertisement
beastly13579/Reddit

beastly13579/Reddit

  • Overbelast hem niet, en laad hem vooral methodisch in: ruimte laten tussen de voorwerpen betekent ook een betere circulatie van water en zeep, en een perfect resultaat garanderen zonder het werk te moeten "afmaken".
  • Wees zuinig met vaatwasmiddel: kokend water doet veel van het vuile werk!
  • Als je vaatwasser het toelaat, maak dan gebruik van het droogprogramma "airdry", dat gebruik maakt van lucht op kamertemperatuur, zonder deze speciaal te verwarmen. Blijkbaar gebruikt het 15% minder energie dan heet drogen.
  • Anders kun je met het spoelglansmiddel voor betere resultaten, ook zonder de hete droogfase, de deur openen zodra de was klaar is, zodat de buitenlucht binnenkomt en de stoom die zich in het apparaat vormt onmiddellijk ontsnapt.
  • Vergeet nooit om ook de vaatwasser en vooral het filter zorgvuldig te reinigen, anders breng je eerst de doeltreffendheid van het apparaat en vervolgens de werking ervan zelf in gevaar.

Door al deze tips in gedachten te houden bij elke afwasbeurt kun je aan het eind van het jaar veel geld besparen!

Advertisement