Onkruid uit tuinpaden verwijderen zonder onkruidverdelgingsmiddelen te gebruiken

door Natasja

24 September 2022

Onkruid uit tuinpaden verwijderen zonder onkruidverdelgingsmiddelen te gebruiken
Advertisement

Tuinpaden van asfalt, beton, baksteen of verschillende tegels: niemand ziet deze vloeren in de tuin graag onderbroken door kluiten onkruid, en dus wordt het onkruid regelmatig verwijderd, d.m.v. wieden, knippen of het laten verdwijnen met krachtige onkruidverdelgingsmiddelen. Het is een vervelende klus, maar iemand moet het doen. Maar het hoeft echter niet per se te gebeuren door onkruidverdelgingsmiddelen te gebruiken.

Die zijn ongetwijfeld doeltreffend, maar kunnen ook schadelijk zijn voor huisdieren en zelfs voor mensen (vooral kinderen). Omdat ze in de bodem dringen, kunnen ze bovendien alle andere planten in bloemperken of aangrenzende groene zones beschadigen. Hoe voorkom je dan dat je steeds moet bukken om elk onkruid te wieden? Je kunt een aantal alternatieve methoden op basis van gewone ingrediënten toepassen.

Advertisement
Dann610/Reddit

Dann610/Reddit

  • Kokend water: wij zijn voorstanders van deze oplossing. Goedkoop, effectief en helemaal niet schadelijk voor andere planten in de buurt. Het werkt misschien minder snel en is minder dodelijk dan andere, maar het kan op elk moment van de dag of de tijd van het jaar worden gebruikt. Zonder risico voor dieren en mensen. Pas echter op voor spatten, en giet niet te dicht bij je voeten of kleren om je niet te branden.
  • Blaasbrander: zeker dodelijk, vrij drastisch en met uiterste voorzichtigheid te behandelen. Het is een precies karwei, maar het doet zijn werk zonder alles eromheen te verpesten. Wees voorzichtig met het vuur op winderige dagen, en wees nog voorzichtiger bij zeer droge grond. Veeg in ieder geval het gebied grondig schoon van alle droge bladeren, naalden en alles wat vlam kan vatten.
  • Isopropylalcohol: de alcohol ontneemt water van de bladeren van het onkruid, waardoor ze afsterven, zodat het wieden heel gemakkelijk is. Verdun twee eetlepels isopropylalcohol in een liter water in een fles en spuit dit op een zonnige dag rechtstreeks op de te verwijderen planten.
  • Azijn en afwasmiddel: vul een fles van één liter met 120 ml azijn en de rest met water. Giet er ook een paar druppels afwasmiddel in, schud en spuit waar nodig, altijd op een zonnige dag.

Dus als je echt niet kunt overgaan tot handmatige verwijdering (wat het beste is voor het milieu), kunnen dit alternatieven zijn die zeker minder schadelijk zijn voor de bodem en de diertjes die in de tuin leven. Heb je ze al eens geprobeerd?

Advertisement