Een schoonmaakproduct dat duizenden keren van pas komt: ontdek de alternatieve toepassingen van afwasmiddel

door Natasja

20 September 2022

Een schoonmaakproduct dat duizenden keren van pas komt: ontdek de alternatieve toepassingen van afwasmiddel
Advertisement

We gebruiken veel verschillende producten om het huis schoon te maken, en als we echt een passie hebben voor huishoudelijke klusjes, is de kans groot dat er een verzameling verschillende schoonmaakmiddelen, ontvetters, vlekverwijderaars in huis is, afhankelijk van het materiaal waarop ze moeten inwerken. Iedereen heeft zijn of haar favoriete merken, sommigen willen misschien het poederalternatief i.p.v. de vloeibare. Kortom, er is geen gebrek aan variatie, maar we hebben thuis niet altijd een voorraad van al deze flessen, of misschien zoeken we een multifunctioneel alternatief zodat we minder (soms goedkopere) producten kunnen kopen en juist meer van een multifunctioneel product om daarmee alle eventualiteiten te dekken.

Een daarvan is afwasmiddel, dat een uitstekende vervanger kan zijn in noodgevallen en dat niet alleen. Nog beter is het als het een milde of biologische formule is. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Kleding met zweetvlekken: als je wilt dat de vlekken in één keer door de wasmachine verdwijnen, maar misschien zijn ze zeer duidelijk of verouderd, dan heb je een voorwasfase nodig die je met afwasmiddel kunt doen. Giet een druppel op de vlek, strooi er dan een theelepel baking soda over en schrob voorzichtig met een zachte borstel. In plaats van baking soda kun je ook een vlekkenverwijderaar met actief zuurstofpoeder proberen. Je kunt ook een vloeibaarder mengsel maken, dat je met de hand kunt inwrijven en het afwisselend combineren met delicaat bleekmiddel of waterstofperoxide. Laat dan alles een half uur weken in lauw water en vervolg met normaal wassen.
  • Keukenmeubels ontvetten: bij gebrek aan je favoriete ontvetter kan ook een druppel afwasmiddel opgelost in warm water wonderen doen! Op moeilijke plekken heb je misschien wat meer afwasmiddel nodig, en je moet goed afspoelen met een microvezeldoek, maar als het opdroogt is het resultaat echt bevredigend.
  • Vloeren: een beetje afwasmiddel opgelost in heet water en je hebt een manier om de vloer te wassen, ook als je vertrouwde afwasmiddel op is. En ook als er olieachtige vlekken zijn, misschien op de vloer van de garage, doe er een paar druppels afwasmiddel op, schrob met een vloerborstel die het met een beetje water emulgeert en verwijder het dan door de plek grondig af te spoelen.
  • Sanitair: net zoals je misschien al doet voor het aanrecht, kun je afwasmiddel op sanitair, waaronder de douchebak en het bad goed gebruiken.
  • Brillenglazen: als je vieze glazen moet schoonmaken, gebruik een druppel afwasmiddel, wrijf een beetje en spoel grondig af, waarna je ze goed afdroogt (beter afdeppen met papieren handdoeken dan wrijven). Pas echter op dat je dit niet doet bij spiegelende of met gekleurde patina's behandelde glazen en dergelijke: afwasmiddel kan deze doen oplossen en de glazen beschadigen!

Op welke andere manieren gebruik jij afwasmiddel?

Advertisement