Kussens reinigen: methodes om kussens zo mooi mogelijk te houden

door Natasja

23 September 2022

Kussens reinigen: methodes om kussens zo mooi mogelijk te houden
Advertisement

Slaap is belangrijk voor onze gezondheid, en de kwaliteit van de slaap heeft een grote invloed op hoe we onze dagen doorkomen, en hoe ons lichaam en onze geest reageren op moeilijkheden. Het is dus goed om te zorgen voor de ruimte waar we een groot deel van ons leven slapen, namelijk het bed.

Naast de matras die regelmatig moet worden schoongemaakt of de lakens die moeten worden verschoond, mogen we nooit de kussens verwaarlozen waarop we elke nacht ons hoofd laten rusten. Het hele jaar door verzamelen ze zweet, speeksel, dode huid en omgevingsvuil, misschien resten van make-up of schoonheidsproducten van huid en haar. We weten allemaal dat het niet genoeg is om de kussensloop te wassen, maar hoe verzorg je kussens? Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om vlekken en sporen te verwijderen

Afhankelijk van het type kussen geven de fabrikanten aan of het in de wasmachine kan worden gewassen. Dan kun je een product voorbereiden op basis van:

  • 200 ml witmaker met actief zuurstof (niets met bleekmiddel)
  • 200 ml vaatwasmiddel
  • 150 ml Marseillezeep
  • 80 gram baking soda
  • water tot de viskeuze consistentie van een wasmiddel.

Gebruik dit product op een zacht wasprogramma (sommige wasmachines hebben een specifiek programma voor kussens).

Je kunt ook 1 eetlepel baking soda, het sap van een citroen en 50 ml waterstofperoxide in 250 ml kokend water gieten, en als alles goed gemengd en koud is, kun je het product zowel in de wasmachine als voor de handwas gebruiken.

Voor ontgeuren en ontsmetten

Meng water en witte azijn (of zelfs pure alcohol, zoals niet-gearomatiseerde wodka) in gelijke delen in een spuitfles, spuit op het kussen en laat het drogen. Als je dan ook nog lekker wilt ruiken als je slaapt, giet dan 3 of 5 druppels van een essentiële olie zoals lavendel, die de slaap bevordert.

Voor een goed onderhoud kun je, wanneer je je matras schoonmaakt met baking soda, hetzelfde doen met de kussens: strooi het op het oppervlak, laat het een half uur of langer inwerken en stofzuig of borstel het voorzichtig er vanaf.

Heb jij favoriete methoden om kussens schoon te maken?

Advertisement