Brandschone plinten: methoden om ze altijd, zonder inspanning, schoon te houden

door Natasja

22 September 2022

Brandschone plinten: methoden om ze altijd, zonder inspanning, schoon te houden
Advertisement

Wij denken er altijd aan de vloeren en de meest gebruikte oppervlakken schoon te maken, iets minder vaak de muren en nog minder de plinten. Althans, dat geldt voor sommige mensen. Want als de vloer en eventueel ook de muur schoon zijn, wie let er dan op de plint? En hoe vies kan die zijn? Maar in werkelijkheid, als we ze niet vaak schoonmaken, raken de uitstekende oppervlakken van deze afwerkingen vol vuil.

Al het stof dat we verplaatsen en optillen als we lopen, ramen en deuren openen, slaat daar in feite ook neer, alleen wordt het minder vaak verwijderd. En ook vettig vuil hecht zich vaak aan de plinten. Wat kan je doen om ze schoon te maken? Je kunt gebruik maken van verschillende hulpmiddelen en producten, zodat je niet te veel tijd hoeft te besteden aan ze weer brandschoon te krijgen.

Advertisement
 Angela Brown Cleaning/YouTube

Angela Brown Cleaning/YouTube

In een video van het Angela Brown Cleaning account op YouTube zegt de schoonmaakdeskundige dat het ware teken van een schoon huis brandschone plinten zijn, en wijst ze op enkele van de methoden die volgens haar het meest effectief zijn om ze te verzorgen.

  • In het geval van aangekoekt vuil, misschien zelfs een beetje vettig en in ieder geval erg opvallend, raadt ze aan direct een uitstekende ontvetter voor oppervlakken te gebruiken: het is natuurlijk een chemisch product, maar het voorkomt inspanning bij de periodieke wat moeilijkere reiniging, omdat het meestal voldoende is om te spuiten en onmiddellijk met een zachte doek af te vegen om grondig schoon te maken, zonder meerdere keren dezelfde plek te hoeven behandelen.
  • Als de situatie niet zo heel erg is, is zelfs een eenvoudige stofvanger voldoende.

Advertisement
 Angela Brown Cleaning/YouTube

Angela Brown Cleaning/YouTube

Andere aanbevolen methoden zijn het gebruik van borstels en stofzuigers. Je kunt ofwel een borstel met een comfortabele steel en lange haren gebruiken, die al het vuil eraf kan halen, zodat wanneer je regelmatig stofzuigt, alles wordt weggehaald; of je kunt een geschikt hulpstuk kiezen voor de stofzuiger, waardoor deze wordt uitgerust met een borstel die geschikt is voor deze oppervlakken, zodat je dubbel werk kunt vermijden.

Als je echter een DIY schoonmaakmiddel wilt maken, kun je Marseillezeep gebruiken, waarbij je een paar eetlepels oplost in warm water en goed roert zodat alles is opgelost en goed gemengd. Vervolgens kun je waterstofperoxide en een paar druppels van een essentiële olie naar keuze toevoegen. Het moet een vloeibare consistentie hebben, geschikt voor een spray die geen residu achterlaat, en je kunt het afvegen met een microvezeldoekje of misschien zelfs de gebruikte droogtrommeldoekjes hergebruiken, die ook werken om stof op te vangen.

Wat de schoonmaakfrequentie betreft, is het raadzaam de plinten niet te vergeten telkens wanneer je de vloer schoonmaakt, en ze in ieder geval eenmaal per week te verzorgen.

Wat is jouw voorkeursmethode?

Advertisement