Stickers eenvoudig verwijderen? Ontdek de methode die je toe kan passen

door Natasja

20 September 2022

Stickers eenvoudig verwijderen? Ontdek de methode die je toe kan passen
Advertisement

Potten jam, ingemaakte of gepekelde producten, glazen flessen van dranken of sauzen... Er zijn zoveel verpakkingen die we kunnen hergebruiken of recyclen, maar ze hebben altijd een klein probleempje: het verwijderen van de zelfklevende etiketten die ze identificeren. Of het nu gaat om papieren etiketten of plastic folie, in 99% van de gevallen blijft er een lijmlaag op het blikje achter, zelfs als je erin geslaagd bent het etiket eraf te trekken.

Je kunt je weliswaar wapenen met geduld en ellebogenvet, en een spons met water en zeep gebruiken, maar het is een onnodig lang en moeizaam proces. Je kunt het beter overlaten aan een methode die gedoe voorkomt, zoals de onderstaande.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als het etiket gemakkelijk lijkt los te komen,ook met je vingers, dan kan een tijdje weken in zeer warm water met een beetje zeep (kan afwasmiddel zijn of Marseillezeep) voldoende zijn om de lijm goed op te lossen. Als je het papier dan verwijdert en met zeep wast, komen alle resten er meteen af.

Indien nodig kan je bij het wassen een licht schurend bestanddeel zoals baking soda, of zelfs een beetje fijn zout gebruiken.

De methode die het meest onfeilbaar en bevredigend lijkt, is echter een andere.

  1. Vul een teil, kom of andere schaal die groot genoeg is voor de te reinigen potten of flessen met zeer warm water (kraanwater is prima, op de hoogst mogelijke temperatuur).
  2. Giet er een eetlepel (nog minder, als de houder klein is) van een actief zuurstofvlekkenverwijderend poeder in. Dit zijn middelen die meestal "oxi" in de naam hebben, en meestal worden verkocht in de afdeling wasmiddelen.
  3. Meng en laat enkele uren weken. Het is het beste om het een hele nacht te 'vergeten'.
  4. De etiketten komen er vanzelf af, of het kost tenminste minimale inspanning om ze eraf te krijgen.
  5. Als er lijmresten zijn, gebruik dan een beetje zeep.

Sommige mensen gebruiken als alternatief voor vlekkenverwijderaar in poedervorm citroenzuur, misschien in iets grotere hoeveelheden.

Heb jij een favoriete geheime methode om etiketten van potten of glazen flessen te verwijderen?

Advertisement