De oven schoonmaken is eenvoudig als je het deurtje eraf kunt halen

door Natasja

18 September 2022

De oven schoonmaken is eenvoudig als je het deurtje eraf kunt halen
Advertisement

Je kunt zo voorzichtig zijn als je wilt bij het plaatsen van vetvangers en ovenbeschermers op de bodem van een oven om te voorkomen dat voedsel druipt en er moeilijk te verwijderen vuilkorsten ontstaan. Je kunt ook de methoden van kommen met azijn of citroen om het vuil vaak los te maken toepassen terwijl de kookkamer nog heet is. Je kunt deze en vele andere dingen doen om de oven schoon te houden, maar elke bereiding laat onvermijdelijk wat resten achter, en het resultaat van het grondig schoonmaken een paar keer overslaan zal zijn dat je veel tijd aan dit vitale apparaat zal moeten besteden.

Telkens als je de oven moet schoon maken, moet je, als de oven niet hoog aan de muur hangt, bukken en in niet altijd even comfortabele houdingen blijven staan om het deurtje te wassen, en vervolgens de binnenkant van het apparaat te bereiken door juist het deurtje zelf te vermijden. Soms kun je deze inspanning echter vermijden: niet iedereen weet immers dat er ovenmodellen bestaan waarvan de deur kan worden verwijderd!

via @cleanthatup/TikTok

Advertisement
@cleanthatup/TikTok

@cleanthatup/TikTok

Het is een van de trucs die een schoonmaakexpert deelt op TikTok. Hij is Brandon, die het account @cleanthatup beheert, en zegt dat dit van het verwijderbare deurtje een van de eerste trucs was die hij leerde toen hij begon te werken.

In de op zijn profiel geüploade video https://www.tiktok.com/@cleanthatup/video/7120016940579474730 waarschuwt Brandon dat, alleen en uitsluitend bij modellen waar dat is voorzien, het demonteren van de deur, snel en gemakkelijk is, maar dat je een beetje moet oefenen om te begrijpen hoe je hem snel en correct weer in elkaar zet. Daarom raden we je altijd aan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te raadplegen: deze kan deze zeer nuttige functie vermelden!

Stel je voor hoeveel gemakkelijker het is om voor de kookkamer te staan zonder dat het deurtje in de weg zit, en hoeveel effectiever en grondiger je elk spoor van vuil kunt schoonmaken, ook op het deurtje zelf!

Als jouw oven echter niet op deze manier kan worden gedemonteerd, wanhoop dan niet: het kan nog steeds zijn dat het glas met een simpele beweging van het deurtje kan worden gescheiden. Soms volstaat het namelijk om de haken die ze op hun plaats houden te verplaatsen, zodat je eindelijk zelfs de binnenkant van de dubbele beglazing kunt schoonmaken en ontvetten, die, vooral bij oude en versleten modellen, gemakkelijk vervuild raakt door pakkingen die niet meer zo doeltreffend zijn als eerst.

Wat het schoonmaken van de oven betreft, willen we je herinneren aan enkele DIY alternatieven die altijd nuttig zijn: de roosters kunnen worden gedrenkt in een teil met water en azijn in gelijke delen (of ook in een 1/2 en 2/3 verhouding, eventueel aangevuld met enkele druppels afwasmiddel). Terwijl de roosters weken, maak een pasta van 6 eetlepels baking soda, 2 eetlepels waterstofperoxide en 2 eetlepels afwasmiddel (of vaatwasmiddelen) en wrijf dat met een spons over al het ergste vuil binnenin de oven. Laat het inwerken en zorg ondertussen voor het glas.

Indien mogelijk, scheid de glaspanelen en maak vervolgens schoon met een mengsel van gelijke delen water en azijn, waaraan je ook afwasmiddel toevoegt (enkele druppels), een kwartiertje laten staan en afspoelen. Als je ze niet uit elkaar kunt halen, maar er wel in slaagt ze voldoende te scheiden om een opening tussen de twee op te merken, kun je daarin een sterk houten stokje steken, omwikkeld met een microvezeldoek die met elastiekjes op zijn plaats wordt gehouden. Doop dan het stokje met het doekje in water en afwasmiddel (ook een beetje azijn) en steek het tussen het glas om het als spons te gebruiken.

Ga terug naar de ovenruimte en verwijder al het vuil met een vochtige spons. Je oven zal weer zo goed als nieuw nieuw!

Advertisement