Laat met een paar eenvoudige handelingen gaspitten weer glanzen

door Natasja

19 September 2022

Laat met een paar eenvoudige handelingen gaspitten weer glanzen
Advertisement

Branders en pannendragers perfect laten glanzen wanneer je de keuken schoonmaakt is altijd lastig. En soms geeft het niet eens de gewenste resultaten. Verbrande vetkorsten vormen zich steeds opnieuw en het grondig oplossen van het vuil wordt heel moeilijk.

Er zijn uitstekende producten te koop die speciaal voor deze huishoudelijke behoefte zijn gemaakt, maar het blijven chemische producten, die zeer schurend zijn en waarmee voorzichtig moet worden omgegaan. Dus waarom niet meer natuurlijke en betaalbare alternatieven proberen? Er zijn enkele echt goede middelen waarvan de resultaten je zouden kunnen verrassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

De meest gebruikte stoffen voor het beschreven doel en, blijkbaar, de meest doeltreffende zijn er drie: baking soda, citroen en alcoholazijn (niet dezelfde azijn als voor voedsel en een waardevolle bondgenoot voor het ecologisch schoonmaken). Ze kunnen op verschillende manieren en met verschillende procedures worden gebruikt. Je zult in alle gevallen uitstekende resultaten behalen.

  • Wat baking soda betreft, de beste manier om het te gebruiken op vuilkorsten is het maken van een schuurmiddel om het vuil op te lossen. Giet er beetje bij beetje water bij tot je een romig mengsel krijgt. Haal nu de crème over de onderdelen die je al hebt losgemaakt en in een teil hebt gedaan. Laat werken tot het mengsel is opgedroogd. Verwijder vervolgens het vuil met een niet-schurende spons, spoel af en droog af.
  • De beste manier om alcoholazijn te gebruiken op verbrand vet is het te combineren met heet water. Je kunt een halve liter heet water koken samen met een halve liter azijn. Na het koken de pan uitzetten en de branders en pannendragers onderdompelen. Laat ze ongeveer tien minuten zitten en gebruik dan een niet-schurende spons om het vuil te verwijderen. Spoel grondig af en droog af.
  • Wat ten slotte de citroen betreft, is het ongetwijfeld zijn zure samenstelling die hem de perfecte bondgenoot maakt tegen vuil. Je kunt de doeltreffendheid ervan vergroten door het te combineren met azijn en warm water, volgens de procedure die al is beschreven voor het mengsel van alcohol, water en azijn. Als het vuil daarentegen echt hardnekkig lijkt, kun je het in synergie met zout gebruiken voor een nog grotere schuurkracht. Bevochtig in dat geval vooraf de onderdelen van de kookplaat met water. Bestrooi ze met zout en citroen. Laat ze een paar minuten (zelfs tien of vijftien) inwerken. Hun gecombineerde werking zal de korsten oplossen en je kunt alles afvegen met een doek, afspoelen en afdrogen.

Je hoeft alleen nog maar het middel te proberen dat je het fijnste vindt. Succes!

Advertisement