Gebruik voor houten snijplanken geen schoonmaakmiddel: ontdek hoe je ze grondig schoonmaakt met gewone ingrediënten

door Natasja

17 September 2022

Gebruik voor houten snijplanken geen schoonmaakmiddel: ontdek hoe je ze grondig schoonmaakt met gewone ingrediënten
Advertisement

Vrijwel voor elk oppervlak en elk materiaal dat je moet schoonmaken, is er een specifiek schoonmaakmiddel. Ze zijn vaak zeer effectief, maar soms duurder dan multifunctionele alternatieven. Maar het is ook zo dat je voor bijna al deze soorten reiniging DIY alternatieven kunt gebruiken, waardoor je producten kunt bereiden op basis van gemakkelijk verkrijgbare en over het algemeen vrij goedkope ingrediënten.

Dit is ook het geval met houten snijplanken: deze kunnen niet worden gewassen met hetzelfde product dat misschien wordt gebruikt voor houten meubels, omdat ze in contact komen met voedsel maar het is ook niet zo dat een afwasmiddel meestal de beste optie. Dus als je geen specifiek product hebt wat moet je dan doen? Je kunt enkele middelen gebruiken op basis van gemeenschappelijke ingrediënten.

Advertisement
Creativo

Creativo

De meest gebruikte traditionele methode: citroen, zout en vervolgens olie

Als je je wel eens hebt afgevraagd hoe je snijplanken moet schoonmaken, is de kans groot dat dit het middel is dat je is aanbevolen. Het werkt voor snijplanken die geen grote vuilafzettingen hebben en die een lichte reiniging nodig hebben, omdat ze goed worden onderhouden.

  • Snij een citroen doormidden, of neem slechts een partje, en knijp een beetje om het sap vrij te geven.
  • Bestrooi de snijplank met zout (grof, maar ook fijn)
  • Wrijf de citroen over het hele oppervlak, zodat het zout op het hout wrijft.

De twee ingrediënten samen ontvetten en reinigen grondig, een beetje ontsmettend. Droog vervolgens zonder te spoelen (of spoel direct af) en als de snijplank droog is, passeer dan een sluier olijfolie (maar andere oliën, zoals avocado bijvoorbeeld, zijn ook prima).

Bleekmiddel bij het ontsmetten

Houten snijplanken worden alleen aanbevolen voor het snijden van groenten en fruit, nooit vlees of vis (het is dus beter om metalen snijplanken te gebruiken), maar als ze in contact zijn gekomen met rauw vlees of vis en je ze wilt ontsmetten, kun je een heel klein beetje bleekmiddel gebruiken.

    1. Plaats de snijplank in een teil of in de (afgesloten) bak van de spoelbak
    2. Vul met water tot de snijplank onder staat
    3. Voeg een theelepel bleekmiddel toe voor elke twee liter water
    4. Laat maximaal 10 minuten intrekken
    5. Goed uitspoelen
    6. Laat het drogen (ruim het pas op als het perfect droog is).

Dit is een meer ingrijpende remedie, waarbij dan water wordt gebruikt waardoor het hout kan worden beschadigd of vervormd als het te vaak wordt gebruikt.

Heb jij een favoriete manier om je houten snijplank schoon te maken?

Advertisement