Heb je een afvalvernietiger en moet je die schoonmaken? Je kunt dat ook doen met alleen ijs

door Natasja

16 September 2022

Heb je een afvalvernietiger en moet je die schoonmaken? Je kunt dat ook doen met alleen ijs
Advertisement

De afvalvernietiger onder de spoelbak is een apparaat dat zeer nuttig kan zijn om een goede reinheid te handhaven en schade aan de leidingen door ongewenste verstoppingen te voorkomen. Voor een goede werking is het echter noodzakelijk om voor het onderhoud te zorgen.

De openingen tussen de messen vullen zich met vuil en voedselresten, d.w.z. organisch materiaal, dat zich vervolgens, samen met zeep, eventueel sporen van olie en vettige stoffen, aan de binnenkant van het apparaat vasthecht en niet meer wordt weggespoeld. In een mum van tijd ontstaan niet alleen walgelijke geuren, maar ook zeer slechte hygiënische omstandigheden.

Van de verschillende remedies om eenvoudig een afvalvernietiger schoon te maken, is die met het gebruik van ijsblokjes populair geworden op TikTok. Lees verder voor meer informatie.

via @andreablack926/TikTok

Advertisement
@andreablack926/TikTok

@andreablack926/TikTok

Onder de vele mensen die deze virale truc hebben uitgeprobeerd, is er ook @andreablack926 die de veelgeprezen methode op de proef wilde stellen in het huis waar ze net was komen wonen.

De methode is heel eenvoudig, en bestaat uit slechts drie stappen:

    1. Doe veel ijs in de spoelbak en in de afvoer
    2. Spoel er koud water doorheen
    3. Start de afvalvernietiger

Tijdens het hakken verwijdert het ijs het vuil dat tussen de messen en in de spleten vastzit. In de getoonde video https://www.tiktok.com/@andreablack926/video/7106548782346620203 was de vervuilingssituatie in het apparaat zodanig dat, zodra het ijs was geplaatst, het vuil in de gootsteen zelf begon over te lopen, in een werkelijk walgelijke groenachtige smurrie.

Het meisje bleef ook het ijs in de afvoer drukken, maar dit is absoluut verboden: als je echt meer ijs in het apparaat moet krijgen, gebruik dan een spatel of pollepel, die plat wordt gebruikt en niet verticaal in de afvoer wordt gestoken, anders loop je het risico dat deze EN de afvalvernietiger kapot gaan. Breng je handen ook nooit in de buurt van de werkbladen.

Onder de mensen die commentaar gaven op de video is een bekende schoonmaakprofessional op het platform, namelijk Vanesa Amaro, die deze methode juist afraadt en zegt dat er andere zijn.

De vrouw geeft niet aan welke, maar een die meestal wordt aanbevolen is de volgende: giet een lepel bleekmiddel, zonder ijs (dat zou het overal doen spatten) in een glas water, laat het vervolgens helemaal in de afvoer lopen door de afvalvernietiger aan te doen, en dek de afvoer onmiddellijk af met een dop.

Heb jij een voorkeursmethode voor het schoonmaken van de afvalvernietiger?

Advertisement