Voor lekker ruikende vloeren kun je je toevlucht nemen tot eenvoudige en goedkope trucs

door Natasja

13 September 2022

Voor lekker ruikende vloeren kun je je toevlucht nemen tot eenvoudige en goedkope trucs
Advertisement

We besteden veel tijd aan het schoonhouden van de vloeren: afhankelijk van het materiaal zullen we vaker moeten vegen en stofzuigen of schoonmaken met een geschikte dweil. Maar vroeg of laat wordt het gebruik van een of ander product om hardnekkig vuil te verwijderen onvermijdelijk, en als je er als eerste voor wilt zorgen dat het vuil wordt verwijderd en de vloer wordt gereinigd, vind je het vast ook wel fijn dat, als de klus geklaard is, de vloer nog lang aangenaam blijft geuren.

Daartoe kunnen we een paar trucs toepassen, zodat zelfs als we het superefficiënte en ook sterk geurende schoonmaakmiddel niet bij de hand hebben, er toch een aangenaam aroma in huis hangt.

Advertisement
depressednsensitive/Reddit

depressednsensitive/Reddit

In het geval van houten vloeren mag niet worden vergeten dat het beter zou zijn te voorkomen dat er vaak en in grote hoeveelheden water wordt gebruikt. Sommigen geven er de voorkeur aan alleen specifieke producten te gebruiken (die van zichzelf al geparfumeerd zijn), die op een doek worden gespoten en niet rechtstreeks op de vloer. Anderen gebruiken water met een mild schoonmaakmiddel.

In dit tweede geval kun je de geur personaliseren zonder dat je veel geld hoeft uit te geven aan specifieke producten: je gebruikt gewoon heel weinig water, waarin je een kleine hoeveelheid Marseille- of Castillezeep oplost, die altijd fris en aangenaam geurt. Daaraan kun je eigenlijk alleen maar 3 of 5 druppels van een etherische olie naar keuze toevoegen. Als je het doek goed uitwringt, maak je alles schoon zonder plassen water achter te laten en komt er van elke veeg een fantastische geur vrij.

Advertisement
Amazon

Amazon

Voor tegelvloeren (vooral gres en keramiek) kunnen ook huismiddeltjes op basis van heet water en witte azijn worden gebruikt. Azijn heeft echter een aangename geur die vaak irriteert, dus kun je het vervangen door alcohol, en dan het parfumboeket creëren dat je wilt met de toevoeging van etherische oliën (in dit geval kun je tot 10 druppels in totaal toevoegen, of zelfs meer.... Experimenteer een beetje!).

Je kunt ook een scheut wasverzachter in de emmer met heet water en alcohol gieten: zelfs een maatschepje maar driekwart vol is genoeg (misschien verhoog je de dosis in de toekomst, zolang het water maar niet te stroperig wordt en dus geen strepen op de vloer achterlaat), en de geur die je graag op uw kleren en linnengoed ruikt, zal het hele huis doordringen. Deze remedie werkt ook op terracotta vloeren.

Je zou citroenzuur in heet water kunnen oplossen als er niet veel vuil is, maar je alleen het oppervlak wat moet opfrissen.

BellyButtonTickler/Reddit

BellyButtonTickler/Reddit

Als de vloeren daarentegen van marmer zijn, moet je bijna net zo voorzichtig zijn als met hout, en de voorkeur geven aan Marseille- of Castillezeep, maar ook aan milieuvriendelijk afwasmiddel, en dan misschien nog een paar druppels etherische olie die bij de geur ervan passen.

Heb jij een favoriete methode om de vloeren lekker te laten ruiken?

Advertisement