Heeft de orchidee geen wortels meer? Je kunt nog steeds proberen om hem te redden

door Natasja

15 September 2022

Heeft de orchidee geen wortels meer? Je kunt nog steeds proberen om hem te redden
Advertisement

Het kan gebeuren dat orchideeënplanten een gebrek aan vitaliteit vertonen, waarbij de bladeren niet langer hun gebruikelijke kleur vertonen en in plaats daarvan een beetje hangen. En misschien, als je de hals onderzoekt, merk je dat de wortels rot zijn of op zijn minst veel minder turgescent en robuust dan ze zouden moeten zijn. Dit zijn gevallen waarin het wortelsysteem ziek en beschadigd is geworden en stopt met groeien, soms zelfs verdwijnt.

Voordat het echter te laat is, kun je proberen de plant te redden met passende interventies om je favoriete orchidee nog een kans te geven. Lees verder om uit te vinden hoe je dit moet doen.

Advertisement
aabreu96/Reddit

aabreu96/Reddit

Controleer dus of de plant niet al aan het uitdrogen is: als hij nog groen is, heb je een kans om hem te redden. De kans op succes is nog groter als er wortels zijn die nog niet beschadigd zijn.

Enkele tekenen van een wortelprobleem kunnen zijn:

 • trage groei van de plant, vooral waargenomen in de lente en de zomer;
 • bladeren worden rimpelig en slap;
 • bladeren trekken weg van de plant.

 

Advertisement

Hoe in te grijpen

Hoe in te grijpen

mvmgems/Reddit

 1. Steriliseer de scharen waarmee je gaat knippen: spuit of was de schaarbladen met 70% isopropylalcohol, of houd de bladen boven een vlam (fornuis, aansteker, zaklamp...).
 2. Neem de orchideeënpot en dompel hem maximaal 5 minuten in water, eventueel in een teil. Dit zal helpen om de grond beter te verwijderen van de wortels of wat er van over is.
 3. Haal de plant met handschoenen uit de pot en verwijder langzaam alle aarde rond en tussen de wortels. Gooi het weg en gebruik het niet voor andere planten.
 4. Als er takken met bloemen zijn, moet je die ook afknippen.
 5. Gebruik 3% waterstofperoxide en spuit het over de wortels.
 6. Ga verder met het inspecteren van de wortels: snij alle wortels weg die beschadigd, droog, rot en in het algemeen niet goed groen en gezond zijn.
 7. Bespuit wat overblijft nogmaals met waterstofperoxide.
 8. Laat de plant drogen op een droge plaats, maar niet in direct zonlicht.
 9. Zet een pot klaar met water of een bodem van in water gedrenkt sphagnum mos (ongeveer tien centimeter), en zet de plant erop, maar zonder de bodem in water of sphagnum onder te dompelen. Het mag alleen het natte sphagnum mos raken, en in het geval van water blijven hangen met een ruimte van ten minste 2 of 3 centimeter, of iets meer. Dit zal voor een goede beluchting zorgen.
 10. Na 2 of 3 weken zou je moeten merken dat er zich nieuwe wortels beginnen te vormen aan de onderkant, hoewel het soms tot 3 maanden kan duren. Controleer tijdens deze wachtperiode steeds of er voldoende water is en of het sphagnum mos vochtig is (niet zompig), vul of spuit zo nodig bij, maar overdrijf het nooit.

Het vergt een beetje geduld, maar je kunt beloond worden met een plant die er het komende jaar weer prachtig uit zal zien!

Advertisement