Werkt de wasdroger niet goed? Probeer het filter voorzichtig schoon te maken

door Natasja

15 September 2022

Werkt de wasdroger niet goed? Probeer het filter voorzichtig schoon te maken
Advertisement

Heb je wel eens de deur van de droger geopend toen het droogprogramma klaar was, om tot de ontdekking te komen dat de kleren in de droger niet echt droog waren? Wanneer je merkt dat het wasgoed nog wat vochtig voelt, hoe gering ook, betekent dit dat iets niet goed heeft gewerkt.

Heel vaak gaat het echter niet om ernstige storingen: het kan gewoon tijd zijn om het apparaat grondig schoon te maken, vooral het filter. Het filter dient in feite om de pluizen op te vangen die tijdens het drogen door de kleding worden afgegeven, maar ook dit raakt op den duur vol, waardoor de luchtstroom wordt belemmerd die voor de werking van het apparaat van essentieel belang is. Het gevolg is dat de wasdroger meer moeite heeft om te werken, en in zeer extreme gevallen kan de schade leiden tot brand. Het is daarom de moeite waard eraan te denken om ook de filters van dit apparaat schoon te houden, net zoals je dat doet met de wasmachine, vaatwasser en andere huishoudelijke schoonmaakapparaten.

via @scienceofcleaning/TikTok

Advertisement
@scienceofcleaning/TikTok

@scienceofcleaning/TikTok

Zoals je ook kunt zien in de video https://www.tiktok.com/@scienceofcleaning/video/6944748378039340293 op TikTok van @scienceofcleaning, is het een procedure die verschillende stappen omvat, maar in feite niet lang duurt of moeilijk is.

Dus zorg voor:

  • een stofzuiger met een fijne zuigmond;
  • een teil om het filter in te wassen (de wastafel is ook goed);
  • gebruikte droogtommeldoekjes (of stofvangers);
  • waterstofperoxide (sommigen gebruiken witte azijn, die meer verdund moet worden);
  • een oude tandenborstel met zachte haren.

1. Verwijder het filter uit zijn behuizing                                                                                                                   2. Bij voorkeur met handschoenen aan, open het en verwijder alle pluisjes binnenin
3. Als er pluisjes achterblijven, help jezelf dan met het droogtrommeldoekje om alles op te vangen.
4. Neem de filterbehuizing onder handen, verwijder zo nodig ook de pakking op de opening zoals in de video. Om in deze holte schoon te maken, heb je een stofzuiger nodig met een zuigmond die er gemakkelijk in past. Anders zou je speciale, flexibele borstels kunnen gebruiken.
5. Als je onaangename geuren uit het filter opmerkt, is het misschien tijd om het te wassen: vul de teil met lauw water, giet er een half glas waterstofperoxide of azijn in en dompel het filter erin. Verwijder heel voorzichtig alle achtergebleven vuil met een tandenborstel, spoel alles goed af en droog alles goed af alvorens alles weer in elkaar te zetten.

De frequentie van dit soort onderhoud hangt ook af van de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, maar over het algemeen zou het goed zijn een controle niet langer dan een maand uit te stellen.

Advertisement