Bleekmiddelvlekken op kleren? Ontdek hoe je een bevlekt kledingstuk toch kan gebruiken

door Natasja

11 September 2022

Bleekmiddelvlekken op kleren? Ontdek hoe je een bevlekt kledingstuk toch kan gebruiken
Advertisement

Bleekmiddel is van onschatbare waarde voor het grondig reinigen en ontsmetten van vele oppervlakken in huis, wat betekent dat je waarschijnlijk altijd wel ergens in huis een fles klaar hebt staan. Het is echter ook een stof die met grote voorzichtigheid moet worden gebruikt: niet alleen mag het niet in aanraking komen met handen, ogen en mond, maar het kan ook schade toebrengen aan de kleren die je draagt.

Als je dus per ongeluk een paar spatten bleekmiddel op kleding krijgt en het bijna onmogelijk is om het snel genoeg grondig uit te spoelen om de schade te beperken (en soms maakt dit de situatie zelfs erger!), zitten er meteen gelige of witte vlekken op waar de chemische reactie de stofkleurstof letterlijk heeft doen verdwijnen

Maar wees niet bang: er is een mogelijkheid om het kledingstuk te herstellen, en dat is het verven van de stof. Hieronder vind je enkele nuttige tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat deze procedure de beste resultaten oplevert.

via @lacasadimattia/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @lacasadimattia/TikTok

Video tutorial via @lacasadimattia/TikTok

Bij ieder middel voor het zelf verven van kledingstukken moet je je aan een aantal aanwijzingen houden, lees dus goed de verpakking voordat je eraan begint. Hoe dan ook, er zijn tips om je te helpen het beste uit deze behandeling te halen, en de Tiktokker @lacasadimattia vertelt erover op zijn sociale profielen.

Volg de stapsgewijze instructies van de reinigingsdeskundige:

  1. Was het kledingstuk alleen, om eventuele resten bleekmiddel te verwijderen;
  2. Zet bij het spoelen het centrifugeren uit: hoe langer de stof in het water blijft, hoe beter de verf zal werken;
  3. Breng de verf aan en volg de aanwijzingen. @lacasadimattia stelt voor dit met een cyclus voor synthetische kleding op 40° te doen.

Het kledingstuk moet nu volledig geverfd uit de wasmachine komen, zonder duidelijke vlekken. Het zal van kleur veranderd zijn, maar het zal er als nieuw uitzien. De tiktokker stelt ook een extra stap voor: start een snelwasprogramma, opnieuw op 40°, met slechts een klein beetje wasmiddel om de kleur beter te fixeren.

Je kunt de resultaten zien in de video door hier https://www.tiktok.com/@lacasadimattia/video/7060628851696717061 te klikken.

De ervaringen van sociale gebruikers met dit soort middelen zijn echter niet altijd positief: het schijnt dat verven in de wasmachine niet goed werkt op synthetische stoffen, maar vooral op katoen. Door kleurstoffen in donkere tinten te kiezen, kunnen vlekken echter op bevredigende wijze worden gecamoufleerd.

Heb je het wel eens geprobeerd?

Advertisement