Is de batterij nieuw of moet hij weggegooid worden? Ontdek de methode om erachter te komen of batterijen nog geladen zijn of niet

door Natasja

13 September 2022

Is de batterij nieuw of moet hij weggegooid worden? Ontdek de methode om erachter te komen of batterijen nog geladen zijn of niet
Advertisement

Hoewel de vooruitgang van de technologie wijst op de ontwikkeling van energiesystemen waarin batterijen steeds krachtiger worden en langer kunnen meegaan bij talrijke oplaadbeurten, zijn er nog steeds veel apparaten in gebruik die worden aangedreven door wegwerpbatterijen, of hoogstens een paar keren opnieuw kunnen worden opgeladen.

Die batterijen dwingen ons om altijd een paar vergelijkbare modellen achter de hand te hebben: afhankelijk van het apparaat waarin ze worden geplaatst, moeten we de verschillende modellen kopen (AA, AAA enzovoort), maar hoe vaak gebeurt het niet dat je een lade opentrekt en oude batterijen vindt waarvan je niet meer weet of ze reserve waren of aan vervanging toe zijn? Aangezien het ook om speciaal afval gaat, is het fijn om een manier te hebben om te weten welke nog geladen zijn en welke niet. En gelukkig is er een heel eenvoudige truc die je kan helpen.

Advertisement
CrazyRussianHacker/YouTube

CrazyRussianHacker/YouTube

Het is een van die gimmicks die, eens we ze leren kennen, deel gaan uitmaken van ons arsenaal van originele en nuttige kennis, en praktisch is wanneer we geen apparaat hebben dat ons de resterende batterijlading kan aangeven.

Zoals YouTuber Household Hacker in een van zijn video's laat zien, is de test heel simpel en supersnel. Hierbij wordt de batterij op een tafel laten vallen, van een hoogte van maximaal 10-15 centimeter.

    1. Neem de batterij in je handen, met de negatieve kant (de platte kant, zonder de knop aan de bovenkant) naar beneden.
    2. Laat hem verticaal vallen.

Als de batterij blijft staan, en een zwaarder geluid maakt, is hij geladen. Anders, als hij wiebelt en onmiddellijk valt, zal hij volledig leeg zijn, en dus moeten worden weggegooid. Zoals je kunt zien in de handleiding die toegankelijk is via de link onder de foto hierboven, maakt de geladen batterij een kleine plof "als een baksteen", wiebelt nauwelijks maar houdt daarna zijn evenwicht. De andere, daarentegen, valt onmiddellijk, omdat hij minder zwaar is.

Advertisement

Onderhoud en verwijdering

Onderhoud en verwijdering

pxhere.comAls je door dit trucje tot de ontdekking bent gekomen dat je oude batterijen moet weggooien, bedenk dan dat dit speciaal afval is, dat niet bij het andere huishoudelijk afval mag, zelfs niet bij het gewone huisval/gemengd afval.

Verzamel ze daarom in glazen of houten houders, en als je er een aantal hebt om weg te gooien (maar wacht nooit te lang, soms tast de vloeistof binnenin het omhulsel aan en lekt naar buiten, en is zeer giftig), deponeer ze dan, bij veel winkels staan inzamelbakken voor batterijen.

Wat het onderhoud betreft: om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan en beter werken, verwijder ze uit apparaten die je niet gedurende lange tijd zult gebruiken; houdt de contactoppervlakken van de batterijen en de contacten van het batterijcompartiment schoon door ze in te wrijven met een potloodgum of een ruwe doek telkens wanneer je nieuwe batterijen plaatst; en bewaar batterijen op een droge plaats bij kamertemperatuur.

Advertisement