Geoxideerde armbanden, halskettingen en ringen: laat ze weer glanzen met eenvoudige DIY middelen

door Natasja

11 September 2022

Geoxideerde armbanden, halskettingen en ringen: laat ze weer glanzen met eenvoudige DIY middelen
Advertisement

Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door is het leuk om halskettingen, armbanden, ringen en diverse soorten sieraden te dragen die we weken- of maandenlang nooit afdoen. Hoe vaker we ze dragen, als we een bad nemen of douchen, of nog vaker als we gaan zwemmen in het zwembad of de zee, hoe meer ze hun oorspronkelijke glans verliezen en zelfs bevlekt raken. In de meeste gevallen zijn ze namelijk beschadigd door oxidatie, en zijn ze niet meer zo mooi als in het begin.

Voor sieraden van edele metalen gelden andere middelen, maar voor sieraden van minder edele metalen, hoewel niet bepaald het hele goedkope soort, kunnen enkele DIY trucs worden toegepast om ze weer te doen glanzen en ze lang in al hun pracht te kunnen blijven dragen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om sieraden schoon te maken

  • Mild afwasmiddel: gewoon schoonmaken kan worden gedaan door de stukken enkele minuten in een bakje water met een paar druppels afwsmiddel te laten weken. Het werkt met zilver, roestvrij staal, aluminium, titanium, niobium en gold-fill. Gebruik een zachte doek of een zacht sponsje (ook oude make-up doekjes) om het een beetje in te wrijven en spoel het af met lauw water. Laat het aan de lucht drogen of gebruik een föhn op lage temperatuur.
  • In het geval van koper en messing, kun je ook witte azijn gebruiken. Laat de sieraden 10 seconden weken in azijn en was ze daarna met afwasmiddel en water. Goed uitspoelen met koud water, en onmiddellijk drogen met behulp van een föhn op de laagst mogelijke temperatuur.
  • Als het sieraden van geanodiseerd aluminium zijn, gebruik dan nooit crèmes (of DIY schuurmiddelen). Je kunt afwasmiddel gebruiken zoals aangegeven, of zelfs citroensap als het nog metalen bevat die vlekken kunnen maken, zoals koper en messing.
  • Als je toevallig meer zorg aan je sieraden wilt besteden, vooral als het om halskettingen gaat, kun je overwegen een kleine polijstroller aan te schaffen, die wonderen verricht met slechts een beetje water en afwasmiddel.
  • Algemene voorzorgsmaatregelen bij gebruik

Wanneer je je sieraden af doet, kun je ze het beste in luchtdichte verpakkingen bewaren. Een super goedkope manier om dit te doen is in luchtdichte plastic zakjes.

Vaak kom je het advies tegen om 925 zilveren stukken niet op houten oppervlakken te laten liggen: deze zouden een licht zure component hebben die het metaal kan beschadigen. En in elk geval is het altijd raadzaam om sieraden, vooral van zilver, niet voortdurend in direct zonlicht te laten liggen.

Wat is jouw favoriete methode om je metalen sieraden te onderhouden?

Advertisement