Verstopte douche- of badafvoer: oplossingen om te proberen

door Natasja

14 September 2022

Verstopte douche- of badafvoer: oplossingen om te proberen
Advertisement

Douchen of in bad gaan doet iedereen, en dus lopen de afvoeren van de badkamer elke dag vol met haren, haren en zeep die zich vroeg of laat onvermijdelijk in de leidingen opstapelen en voor vervelende opstoppingen zorgen. De verstopping zorgt er niet alleen voor dat het water niet regelmatig wegloopt, maar veroorzaakt op den duur ook echt ondraaglijke geuren, een teken dat het tijd is om in te grijpen, en dat je een echt vervelend schoonmaakklusje niet langer kunt uitstellen.

Om te voorkomen dat je met dit vaak weerzinwekkende klusje te maken krijgt, kunnen echter regelmatig preventieve maatregelen worden genomen om een serieuze schoonmaakbeurt uit te stellen. En als het zover is, is het een goed idee om zich onmiddellijk te wapenen met de meest doeltreffende hulpmiddelen en stoffen om de hele procedure snel te kunnen afronden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Op preventief vlak is het altijd een goed idee om verstopping te voorkomen door filters of metalen afvoerzeefjes over de afvoer te plaatsen, juist om te voorkomen dat er haren in terechtkomen, die aan de basis van deze problemen liggen.

Bij afvoeren met een stop die gemakkelijk kan worden verwijderd, zoals bij gootstenen en bepaalde badkuipen, is het een goed idee om je voor eens en voor altijd uit te rusten met een ontstoppingsveer. Dit zijn die spiralen met metalen haakjes aan het uiteinde, gemaakt om de haarklomp te grijpen en omhoog te trekken als je het handvat beweegt. 

Op een soortgelijke manier, hoewel iets minder doeltreffend (er komt meer manoeuvreerwerk bij kijken), kan je dik ijzerdraad of een ijzeren kledinghanger gebruiken, gebogen tot een lange, smalle haak. Deze wordt door de afvoer geleid om al het materiaal op te vangen dat de opstopping veroorzaakt.

Nadat je het grootste deel van de verstopping hebt verwijderd, kun je een ontstopper gebruiken, zodat je de druk kunt gebruiken om eventueel achtergebleven afzettingen die je niet met de hand kon weghalen, los te maken. Gebruik voor het onderdompelen altijd zeer warm water, dat helpt om de zeepresten waaraan haar en allerlei vuil zich hechten, los te maken.

Advertisement
ppokemom3005/Reddit

ppokemom3005/Reddit

Iedereen die wel eens een afvoer heeft moeten reinigen door het materiaal dat deze verstopt, te verwijderen, heeft ongetwijfeld al eens een walgelijke massa haren omhoog moeten trekken, om het zacht uit te drukken. Vooral in het geval van lang haar is het onvermijdelijk dat dergelijke incidenten zich voordoen, zelfs indien verschillende voorzorgsmaatregelen worden genomen. Er zijn echter middelen die helpen voorkomen dat haren in de leidingen vast komen te zitten: het zijn vaak zeepresten, eventueel ook haaroliën, lichaamsscrubs en vele andere producten die je tijdens het wassen van je lichaam afspoelt, die zich aan de wanden van de leidingen hechten, waardoor de ideale omstandigheden ontstaan om ook de afvoer van vaste stoffen zoals haren te blokkeren.

Daarom moet je, wanneer je je wijdt aan het schoonmaken van de douche of het bad, ten minste twee tot vier keer per maand middelen gebruiken om de kleine resten op te lossen die de leidingen bevuilen. Dit betekent niet dat je per se je toevlucht hoeft te nemen tot agressieve chemische middelen, je kunt ook trucs gebruiken op basis van:

  • kokend water (altijd effectief, en de basis van verschillende middelen) alleen;
  • kokend water en witte azijn;
  • baking soda, azijn en kokend water. In dit geval giet je eerst een beetje water, dan twee of drie eetlepels baking soda, onmiddellijk gevolgd door een glas azijn. Zodra de reactie tussen de twee ingrediënten voorbij is, giet onmiddellijk het kokend water uit een kleine pan.

Wees altijd voorzichtig met kokend water: er zijn PVC-buizen die niet bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen, met het risico dat ze vervormen, dus informeer eerst naar het materiaal waarvan jouw systeem is gemaakt.

Er is een alternatief middel dat veel mensen gebruiken, het gebruik van instant biergist: giet een paar eetlepels rechtstreeks in de afvoer, voeg onmiddellijk een theelepel suiker toe, gevolgd door een kopje warm water. Wacht een kwartier, zodat de gist de suiker begint op te eten en de klomp vuil oplost die de afvoer verstopt. Laat vervolgens veel warm water doorlopen om alles weg te spoelen.

Heb jij een favoriete methode om afvoeren in de badkamer te ontstoppen?

Advertisement