Sneller en minder vaak afstoffen: probeer een DIY truc

door Natasja

11 September 2022

Sneller en minder vaak afstoffen: probeer een DIY truc
Advertisement

Je kan je waarschijnlijk moeilijk voorstellen dat er iemand, na alle verplichtingen, er naar uitkijkt om ook nog tijd te besteden aan een van de meest onaangename huishoudelijke karweitjes: het afstoffen van alle oppervlakken in huis. Het is een nauwgezet werk dat niet op een haastige of oppervlakkige manier kan worden gedaan, tenzij je het risico wilt lopen iets te breken of halfslachtig werk te doen dat zeker niet helpt het huis er schoon uit te laten zien. Als er iemand in huis woont die allergisch is voor stof, is de aandacht die moet worden besteed nog groter.

Je kunt jezelf dan helpen door hulpmiddelen en methoden te kiezen waarmee je in de kortst mogelijke tijd het beste resultaat kunt bereiken. En één daarvan kan een DIY middel zijn, die oppervlakken al met één veeg goed schoonmaakt.

via @carolina.mccauley/TikTok

@carolina.mccauley/TikTok

@carolina.mccauley/TikTok


Het is waar dat er stofzuigers zijn die kunnen toveren, maar zelfs die slagen er soms niet in om makkellijk over alle oppervlakken te gaan zonder het risico te lopen iets te laten vallen. En er zijn ook hoekjes en gaatjes die onbegaanbaar blijven met de verschillende accessoires waarmee elk apparaat kan worden uitgerust.

In die gevallen, komt goed oud ellebogenvet van pas .... Maar ook een druppel plantaardige olie! In feite kunnen DIY sprays worden bereid met eenvoudige keukeningrediënten, zoals olijfolie (maar ook een andere plantaardige olie). Een van die trucs, bijvoorbeeld, is te zien in een TikTok van @carolina.mccauley.

Hoe te bereiden

Meng de volgende ingrediënten in een kom:

  • halve theelepel olijfolie
  • 1 theelepel witte azijn (kies zelf alcohol, wijn, appel of een andere soort)
  • 130 ml water (als het erg hard is, is gedestilleerd water beter)
  • 2 druppels afwasmiddel
  • 10 druppels etherische olie, welke je maar wilt

Bereid het mengsel in een kommetje of, indien je dat verkiest, in een spuitfles, goed schudden en rechtstreeks op de zachte microvezeldoek spuiten waarmee je het huis zult afstoffen. Het moet niet doorweekt zijn, slechts een beetje bevochtigd, en met elke veeg zal al het stof gelijk verwijderd worden, zodat de oppervlakken glanzend blijven.

Het is een soort middel dat gepersonaliseerd kan worden, vooral afhankelijk van de geur die je in huis wilt ruiken. Bovendien is het gebruik van azijn zo minimaal en verdund dat het niet bijzonder agressief is, zelfs niet op oppervlakken zoals die van hout. Let in ieder geval altijd op hoe de verschillende materialen reageren, en verwijder eventueel de azijn uit het mengsel om de materialen te behandelen die na verloop van tijd beschadigd zouden kunnen worden.

Wat is jouw favoriete manier van afstoffen?

Advertisement