Matrassen schoonmaken: 3 methodes zonder chemische middelen te gebruiken

door Natasja

22 September 2022

Matrassen schoonmaken: 3 methodes zonder chemische middelen te gebruiken
Advertisement

Wanneer een matras vlekken krijgt, is het altijd moeilijk om hem weer als nieuw te herstellen. Omdat een matras zo groot is, kun je het niet zomaar oppakken en in de wasmachine gooien. En het verplaatsen ervan is ook een bijna onmogelijke taak. Dus wat kun je doen als je het vies worden niet kunt voorkomen? En vooral, hoe kun je voorkomen dat er door normaal gebruik vlekken ontstaan?

Hiervoor bestaan verschillende chemische producten, maar die zijn vaak te duur of we vermijden ze liever uit angst dat ze giftig zijn. Misschien weet niet iedereen dat er ook goedkope en natuurlijke alternatieven zijn, en heel vaak hebben we die altijd wel in huis! Laten we samen 3 onfeilbare methodes ontdekken.

Normale reiniging

Allereerst is het goed om de kamer dagelijks te luchten en de matras minstens eenmaal per week aan frisse lucht bloot te stellen. Voor een grondigere normale reiniging van de matras is het nodig om eerst de hoes, als die gewassen kan worden, op 60 graden te wassen; voordat je hem in de wasmachine stopt, moet je eventuele vlekken verwijderen met een delicaat vlekkenmiddel en dit ongeveer 15-30 minuten laten inwerken.

Stofzuig dan beide kanten met een stofzuiger. Maak een mengsel van baking soda en een paar druppels essentiële olie; je kunt elke gewenste olie gebruiken, maar voor een meer ontsmettende werking kies tea tree. Nadat je het goed over de hele matras hebt verdeeld, zuig het overtollige weg.

Als jee een stoom- of hittereiniger in huis hebt, kun je die gebruiken om in één keer schoon te maken en te ontsmetten.

Advertisement

Het schoonmaken van de latexmatras

De latexmatras reinigen is heel eenvoudig: meng water en een paar druppels citroen in een kommetje, doop er een doekje in en veeg het na het uitwringen over het hele oppervlak. Laat het een paar uur inwerken tot het droog is. De matras zal perfect schoon zijn.

Vlekken verwijderen

Hebben je te maken met meer hardnekkige vlekken, dan zal je een diepere reiniging moeten doen. Giet een kopje waterstofperoxide en een half kopje afwasmiddel in een spuitfles en meng de twee vloeistoffen goed. Spuit het mengsel op de te verwijderen vlek, laten het 2 minuten inwerken en wrijf er vervolgens op. Veeg het er daarna af met een vochtige doek en droog het. De vlek zal weg zijn!

Welke methode verkies jij om je matrassen schoon te maken?

Advertisement