DIY-kastjes: 10 originele ideeën om boekenkasten te maken en de ruimte optimaal te benutten

door Natasja

29 September 2022

DIY-kastjes: 10 originele ideeën om boekenkasten te maken en de ruimte optimaal te benutten
Advertisement

Als je meer ruimte in je huis nodig hebt om je spullen op te bergen, dan zijn boekenkasten iets voor jou. Boeken, speelgoed, vakantieherinneringen of verzamelingen, boekenkasten zijn perfect om alles netjes te houden door alle beschikbare ruimte in de kamers te benutten, horizontaal of verticaal.

Van rustiek tot elegant via de industriële stijl, je kunt elk type boekenkast gemakkelijk maken dankzij de vele handleidingen op internet! Kies degene die je verkiest volgens jouw stijl en stroop je mouwen op, laat je creativiteit de vrije loop. Hier zijn 10 ideeën om inspiratie op te doen.

Advertisement

1. Gerecycleerde houten ladder

Gebruik voor een rustiek horizontaal rek een oude houten ladder. Je kunt het aan elke lege muur hangen en het zal je helpen boeken en voorwerpen op te bergen, waardoor de kamer een rustieke, landelijke sfeer krijgt.

Advertisement

2. Gekleurde fruitkisten voor kinderen

Om een kleurrijke boekenkast voor de kinderkamer te maken, kun je oude gekleurde fruitkisten gebruiken. Stapel ze op of hang ze aan de muur om een complexere structuur te vormen. Ze zullen de kamer van de kinderen opvrolijken en hen helpen boeken en speelgoed netjes te houden terwijl ze zich vermaken.

3. Gerecycleerd hout en industriële buizen

Dit rek gemaakt van industriële metalen buizen en teruggewonnen hout is zeer geschikt voor huizen die een unieke stijl tot uitdrukking willen brengen. Het zal een stevige steun zijn voor boeken en decoraties, verankerd aan de muur op een afgelegen plaats.

4. Hoekboekenkast

Om de lege ruimte achter de deuren optimaal te benutten, wat dacht je van een hoekkast? Je kunt het op maat maken met houten platen of gerecycled hout. Het zal niet opvallen, maar het zal je in staat stellen om zelfs die gewoonlijk ongebruikte hoek optimaal te benutten!

5. Planken van vloer tot plafond

Als je echt veel voorwerpen hebt en heel weinig ruimte om ze op te bergen, wat dacht je dan van een kast van vloer tot plafond? Je kunt het heel eenvoudig maken door vanaf de vloer planken aan de muur te hangen en tot aan het plafond te reiken, en ook deuren of ramen in te lijsten. Een prachtig ruimtebesparend inrichtingsidee!

Advertisement

6. Een boom in de kinderkamer

Wat is er beter dan de natuur om kinderen een goed gevoel te geven? Je kunt er een stukje van namaken in hun slaapkamer door deze boomvormige hoekboekenkast te maken. Verf de hoek van de kamer met een boommotief en hang enkele houten hoekplanken op: zo heb je een prachtige boekenkast klaar om je kinderen mee te nemen naar een fantasiewereld!

7. DIY scheidingswand

Moet je twee delen van het huis scheiden? Maak een eenvoudig en goedkoop DIY kamerscherm van oude fruitkisten. Je kunt ze overschilderen in de kleur van je keuze en ze in verschillende standen stapelen, afwisselend naar de ene en de andere kant gericht om in beide ruimtes te worden gebruikt. Eenvoudig en fantastisch!

Advertisement

8. Pallet

Op zoek naar een snelle en eenvoudige oplossing voor de boekenkast? Niets beter dan de pallet! Gewoon op de vloer tegen de muur geplaatst of met haken aan de muur gehangen, het enige wat je hoeft te doen is het plaatsen en vullen!

9. Vouwladder

Met een vouwladder en een paar oude houten planken kun je snel en gemakkelijk een boekenkast in rustieke stijl maken. Klaar om tegen de muur te zetten!

Advertisement

10. Onzichtbare boekenkast

Voor liefhebbers van minimalisme: de onzichtbare boekenplank wordt gemaakt door simpelweg een haak aan de muur te hangen waar boeken kunnen worden ingestoken. Eenvoudiger dan dit kan het niet!

Hoe heb jij de ruimte in huis gebruikt? Hoe bewaar je je boeken en decoratieve voorwerpen? Ben je geïnspireerd geraakt door deze ideeën?

Advertisement