Mooi, makkelijk en goed voor je: 8 gemakkelijk te kweken kamerplanten die goed voor je gezondheid zijn

door Natasja

28 September 2022

Mooi, makkelijk en goed voor je: 8 gemakkelijk te kweken kamerplanten die goed voor je gezondheid zijn
Advertisement

Een beetje groen in huis is altijd de juiste manier om met weinig moeite het huis te versieren, het helpt je om je humeur te verbeteren maar ook om beter te slapen en, als je de juiste soort kiest, haalt het schadelijke bestanddelen uit de lucht die zich ook in huis kunnen ophopen. Je kunt veel soorten in een appartement kweken, waarvan sommige heel gemakkelijk te verzorgen zijn, weinig water nodig hebben of zich ook goed aanpassen aan weinig licht.

Als jij er ook over denkt om binnenshuis te gaan tuinieren, ben je misschien op zoek naar begeleiding bij het kiezen van de juiste planten. We hebben er acht geselecteerd die gemakkelijk te kweken zijn, mooi zijn om naar te kijken en ook nog eens goed zijn voor je gezondheid!

Advertisement

1. Indische rubberboom (Ficus elastica)

1. Indische rubberboom (Ficus elastica)

Pexels

Deze plant, die in zijn habitat een boom van 30 meter hoog is, past zich zeer goed aan het leven in een appartement aan wanneer het strenge klimaat hem niet toelaat te groeien; hij is vrij gemakkelijk te kweken, omdat hij geen grote behoeften heeft. De ideale temperatuur ligt tussen 16 en 24 graden, hij houdt van licht, maar kan geen direct zonlicht verdragen. In de zomer kan hij op het balkon worden neergezet, waarbij erop moet worden gelet dat dit geleidelijk gebeurt. Hij haalt formaldehyde uit de lucht en houdt de luchtvochtigheid constant.

Advertisement

2. Wasbloem (Hoya carnosa)

2. Wasbloem (Hoya carnosa)

Hunda/Wikimedia Commons

Een meerjarige klimplant met heldergroene bladeren, die zijn naam dankt aan zijn karakteristieke witte bloeiwijzen. Mooi, kleurrijk en iets minder gemakkelijk te verzorgen, heeft direct zonlicht en temperaturen tussen 19 en 24 graden nodig en moet in de zomer vaak water krijgen, waarbij je moet oppassen voor waterstagnatie.

3. Aloë vera

3. Aloë vera

Lionsleeps23/Wikimedia Commons

Een ideale plant voor ons huis: hij verfrist en zuivert de lucht, absorbeert alle giftige stoffen en produceert uitstekende zuurstof. Hij is flexibel en resisten en heeft geen speciale zorg nodig. Laat hem gewoon aan het licht blootgesteld en pas op voor koude temperaturen, geef hem weinig water, vooral in de winter.

4. Tradescantia fluminescens en Tradescantia zebrina

4. Tradescantia fluminescens en Tradescantia zebrina

Ping an Chang/Wikimedia Commons

Gras dat tegen vrijwel alles bestand is: droogte, hitte, vochtigheid en licht. De bladeren kunnen vele tinten groen aannemen, sommige zijn zelfs tweekleurig of violet, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de inrichting. Hij groeit goed tussen 10 en 22 graden en omdat hij gemakkelijk te kweken is, is het de juiste plant om kinderen en mensen zonder groene vingers kennis te laten maken met tuinieren. In de zomer twee keer per week overvloedig water geven, in de winter één keer.

5. Bostonvaren (Nephrolepis)

5. Bostonvaren (Nephrolepis)

Pixabay

Gemakkelijk te verzorgen als een goede vochtigheidsgraad wordt aangehouden, vaak water wordt gegeven en hij niet wordt blootgesteld aan direct licht, groeit hij zeer snel. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Een curiositeit: een zeer oude plant die altijd geassocieerd is geweest met mythen en legenden, de varen staat in de taal van de bloemen symbool voor mysterie en het onbekende.

Advertisement

6. Areca (Chrysalidocarpus lutescens)

6. Areca (Chrysalidocarpus lutescens)

Pexels

Een zeer veel voorkomende en goedkope kleine palm, het is een van de meest gebruikte palmen in appartementen vanwege zijn ontreinigende eigenschappen, omdat hij xyleen en formaldehyde uit de lucht haalt. Wees voorzichtig als je huisdieren hebt, vooral katten: het is zeer giftig voor hen. Hij heeft weinig verzorging nodig, alleen in de zomer 1-2 keer per week water geven.

7. Chrysant (Chrysantemum)

7. Chrysant (Chrysantemum)

David J. Stang/Wikimedia Commons

De zuiverende plant bij uitstek, verwijdert bijna alle milieugiffen en zuivert de lucht. Hij heeft bijna altijd vochtige grond nodig, maar nooit vol met water, en mag niet worden blootgesteld aan direct licht. Behalve nuttig, brengt deze plant ook geluk: zijn naam betekent "gouden bloem" en in alle culturen wordt hij geassocieerd met perfectie, eeuwigheid en geluk.

Advertisement

8. Dieffenbachia

8. Dieffenbachia

Tomáš Kebert & umimeto.org/Wikimedia Commons

Hij behoort tot de bekendste resistente planten, heeft prachtige bonte bladeren en is zeer geschikt voor het binnenshuis kweken. Hij houdt van licht maar niet van direct zonlicht, de ideale temperatuur is die van flats; hij moet alleen water krijgen als de grond droog is.

En welke planten kweek jij in je appartment, of welke zou je graag willen kweken?

Advertisement