Niet alleen voedsel: 10 onverwachte huishoudelijke artikelen die een houdbaarheidsdatum hebben

door Natasja

13 September 2022

Niet alleen voedsel: 10 onverwachte huishoudelijke artikelen die een houdbaarheidsdatum hebben
Advertisement

Wat levensmiddelen betreft, zijn de meeste mensen zeer precies en stipt: als we de op de verpakking vermelde vervaldatum met slechts één dag overschrijden, gaat het product meteen de vuilnisbak in. We weten immers hoe belangrijk het voor onze gezondheid is dat de basisregels worden nageleefd, zodat het voedsel dat we eten in de best mogelijke staat is.

Maar wist je dat sommige huishoudelijke artikelen die geen levensmiddelen zijn, ook een houdbaarheidsdatum hebben? Schoonmaakmiddelen of kledingstukken, maar ook elektrische producten en kinderverzorgingsproducten. Soms gebruiken we ze maanden of jaren, ons niet bewust van de noodzaak ze te vervangen. Laten we er eens 10 samen ontdekken.

Advertisement

1. Tandenborstel

Tandenborstels zijn voorwerpen die de grootste hygiëne vereisen. In feite kan vuil zich gemakkelijk ophopen in de borstelharen, ondanks regelmatig spoelen elke keer dat je je tanden poetst. Daarom is het raadzaam ze regelmatig te vervangen, waarbij tandartsen adviseren ze elke maand te vervangen en in elk geval na elke periode van ziek zijn.

In ieder geval moet de tandenborstel echt worden vervangen wanneer de tandenborstelharen versleten en gerafeld zijn.

Advertisement

2. Haarborstel

Haarborstels moeten bij elk gebruik worden ontdaan van haren en regelmatig worden schoongemaakt. Een schoonmaakbeurt per week, min of meer, wordt aanbevolen. Maar soms moeten ze ook worden vervangen, niet alleen wanneer ze stuk gaan. Het is raadzaam de haarborstels elk jaar te vervangen, als de pinnetjes natuurlijk zijn zelfs vaker.

3. Baby fopspeen

Of ze nu van latex of siliconen zijn, baby fopspenen moeten ongeveer elke twee maanden vervangen worden. Het is echter raadzaam latexspenen te vervangen zodra je ziet dat de twee uiteinden aan elkaar beginnen te kleven. Siliconen fopspenen daarentegen moeten worden vervangen wanneer er bijtwonden of scheurtjes beginnen te ontstaan.

4. BH

De bh moet worden vervangen als hij oncomfortabel begint te worden: als hij zijn elasticiteit verliest of niet goed meer ondersteunt, maar ook als hij door het wassen vervormd is geraakt. Vervanging is meestal na twee jaar nodig, maar veel hangt ook af van de kwaliteit van het materiaal waarvan het is gemaakt.

5. Kussen

Het kussen waarop we tijdens het slapen rusten is zeer belangrijk, zowel voor ons welzijn als om ons beter te laten slapen. Om te voorkomen dat het een broedplaats voor huisstofmijt wordt, maar ook als het oncomfortabel wordt omdat het vervormt, moet het regelmatig worden vervangen. Het advies is om het om de twee of drie jaar te vervangen, maar vergeet niet om het regelmatig te wassen.

Advertisement

6. Ontsmettingsmiddelen

Ontsmettingsmiddelen hebben een houdbaarheidsdatum: drie maanden na opening verliezen ze hun werkzaamheid, zodat het gebruik ervan wordt afgeraden. Het is beter om ze weg te gooien en te vervangen door nieuwe producten.

7. Insectenspray

Wat voor ontsmettingsmiddelen geldt, geldt ook voor insecticiden: ook deze producten verliezen na verloop van tijd hun doeltreffendheid. In tegenstelling tot ontsmettingsmiddelen gaan insecticiden echter langer mee en kunnen ze ongeveer twee jaar worden gebruikt.

Advertisement

8. Keukenspons

Door de hoge vochtigheid is de keukenspons de vuilste plek in de keuken. Om het kiemvrij te houden, moet het om de twee weken worden vervangen of kan het worden gekookt om het langer hygiënisch te houden.

9. Stekkerdozen

Meervoudige stekkerdozen hebben niet echt een vervaldatum; het is echter altijd een goed idee om ze te controleren en na te gaan of ze ten minste om de twee jaar moeten worden vervangen, vooral als ze veel worden gebruikt. Als ze tekenen van slijtage vertonen, kunnen ze gemakkelijk kortsluiting maken.

Advertisement

10. Brandblusser

Brandblussers moeten noodzakelijkerwijs om de twee jaar worden onderhouden en bijgevuld en moeten na 20-25 jaar worden vervangen. Controleer echter altijd de toestand ervan: als het beschadigd is, moet het onmiddellijk worden vervangen.

Wist jij dat deze voorwerpen een houdbaarheidsdatum hebben? We wedden dat je ze nu gelijk gaat controleren!

Advertisement