5 nuttige manieren om keukenzout voor huishoudelijke klusjes te gebruiken

door Natasja

10 September 2022

5 nuttige manieren om keukenzout voor huishoudelijke klusjes te gebruiken
Advertisement

Je bent aan het koken en een ei komt op de vloer, of op het aanrecht terecht. De afwassponzen lijken wel heel erg snel vuil te worden en geven misschien zelfs onaangename geuren af. Deze twee voorbeelden zijn slechts twee van de situaties waarin je je kunt bevinden bij het doen van de typische karweitjes in het dagelijks leven, en hoewel het geen onoverkomelijke problemen zijn, zijn het wel van die accidentele hindernissen die je meer tijd en misschien zelfs geduld doet verliezen.

In die gevallen, maar niet alleen in die, kun je echter gebruik maken van een waardevolle bondgenoot die zeker al in huis aanwezig is: keukenzout. Dit zeer gewone en zeer goedkope ingrediënt blijkt namelijk in veel gevallen nuttig te zijn. Hieronder worden er een paar opgesomd.

Advertisement

Badkuip vlekken

Badkuip vlekken

wormblanket/reddit

Als je badkuip niet meer zo nieuw is, zitten er waarschijnlijk een paar vlekken op het oppervlak, het soort dat er niet afgaat bij het gewone schoonmaken. Zout is een van de ingrediënten van een DIY middel dat wordt gebruikt in gevallen waarin de andere, meer gebruikelijke middelen niet werken.

Wat je verder bij de hand moet hebben zijn: rubber handschoenen, een borstel met nylon haren, terpentijn en een glazen pot waarin je alles mengt.

Maak een pasta van 100 ml terpentijn en twee eetlepels zout, trek de handschoenen aan en wrijf de pasta op de vlekken. Daarna schrobben met een borstel. Laat het slechts een paar minuten zitten en spoel het grondig af met warm water.

Advertisement

Sponzen

Sponzen

GrowingFoodCommunity/Reddit

We denken er niet altijd aan om de sponzen waarmee we de vaat doen en diverse oppervlakken schoonmaken vaak genoeg te wassen en te ontsmetten, maar toch komen die altijd in contact met vuil en water en worden zo de verzamelplaats van ziektekiemen en bacteriën en zelfs schimmel.

Vul daarom van tijd tot tijd een bakje met 230 ml warm water, 120 ml witte azijn en 3 eetlepels zout. Roer, laat de spons een nacht weken, wring hem dan uit en spoel hem goed uit voordat je hem de volgende ochtend weer gebruikt.

Gebroken eieren

Gebroken eieren

pixnio.com

Als je eieren op de grond laat vallen, wacht dan even alvorens ze op te rapen: giet er een flinke hoeveelheid zout op, waardoor het vocht een beetje stolt en je ze na een paar minuten gemakkelijker kunt verwijderen zonder te druppelen.

Voor ijzeren of gietijzeren pannen

Sommige traditionele steel- en braadpannen, evenals de beste grills, zijn van ijzer of, beter nog, van gietijzer gemaakt. Deze moeten altijd zonder gebruik te maken van zeep worden schoongemaakt. Een van de methoden om aangekoekte voedselresten af te schrapen is zout op het nog hete (niet kokende) oppervlak te strooien en dit met een spons of ook een aardappel over de kritieke plekken te wrijven.

Strijkijzer

Als het strijkijzer vies is (roest, of misschien resten van materialen die met het hete strijkijzer in aanraking zijn gekomen), zet het strijkijzer aan, bedek een tafel met bakpapier, leg er zout op en laat het strijkijzer vervolgens over het zout gaan zodat het door de schurende werking weer als nieuw wordt.

Heb je keukenzout wel eens op andere nuttige manieren in huis gebruikt?

Advertisement