Gietijzeren grillpannen: ontdek hoe je ze perfect kunt schoonmaken en ontdoen van alle voedselresten

door Natasja

18 September 2022

Gietijzeren grillpannen: ontdek hoe je ze perfect kunt schoonmaken en ontdoen van alle voedselresten
Advertisement

Er zijn gerechten die, om er op de beste manier van te kunnen genieten, een speciale manier van koken of bakken verdienen: dit is het geval met gegrild vlees, vis en groenten, waarvoor je, bij gebrek aan een grill met open vuur, grillpannen kunt gebruiken.

In de meeste gevallen zijn deze keukenaccessoires gemaakt van gietijzer: een dik, zwaar metaal dat de warmte lang vasthoudt en vooral goed verdeeld is over het hele oppervlak, zodat er gebakken kan worden op zo'n manier dat alleen de gedachte al doet watertanden! Liefhebbers van gegrilde gerechten zullen dus zeker vaak deze bereidingswijze toepassen, waarbij ze hun favoriete gerechten op de grillpan, die "geribbelde" pan die we allemaal kennen, laten sudderen. Maar wat te doen zodra je het vlees of ander voedsel verwijdert, en de grillpan bedekt blijft met etensresten?

Advertisement
Winery-OG/Reddit

Winery-OG/Reddit

Er zijn allereerst een paar bakregels die preventief werken om moeilijke aangekoekte resten te voorkomen

  • Verwarm de pan minstens 7-8 minuten voor, op middelhoog vuur, zodat de warmte zich naar elk punt verspreidt en er geen koudere plekken zijn waar het eten slechter of langzamer gaart. Vooral bij vlees is het het beste om eerst te verhitten, maar vervolgens, onmiddellijk nadat het voedsel zijn sappen is gaan afgeven (die de korst aan de buitenkant vormen), het vuur te verlagen zodat de binnenkant door en door gaar blijft (meer of minder, zoals gewenst);
  • beperk (indien mogelijk vermijd) het gebruik van sauzen bij het bakken van voedsel, vooral als ze suiker bevatten: wanneer deze karamelliseert, wordt het heel moeilijk om te verwijderen. 

Advertisement

Schoonmaken: water, maar niet alleen

Schoonmaken: water, maar niet alleen

Commons Wikimedia

  • De beste methode om een grillpan schoon te maken is een tijdige methode waarbij alleen water wordt gebruikt: zodra je klaar bent met bakken, wacht tot de grill iets minder heet is, maar niet te. Laat het dan onder stromend (bij voorkeur lauw) water lopen als het nog warm is, zodat je een soort stoomreiniging hebt. Laat dan wat zeer warm water in de pan zitten en dat alleen zal vet en resten oplossen.
  • Als het nodig is het resterende vuil weg te schrobben, gebruik dan bij voorkeur niet-schurende sponzen. Er bestaan ook accessoires van technische materialen (zoals bepaalde lepels van polycarbonaat) die precies zijn ontworpen om tussen de groeven van grillpannen te passen en al het vuil er met de hand af te halen.
  • Vooral in het geval van gietijzer is het altijd raadzaam zeep te vermijden. Dus als geen enkel ander middel werkt, gebruik het dan als laatste redmiddel. Je kunt beter eerst een andere populaire truc proberen: keukenzout. Giet wat op de grillpan (zorg ervoor dat deze niet te heet is anders kan je je verbranden) en wrijf vervolgens met wat opgevouwen keukenpapier het zout over het oppervlak, vooral waar het aangekoekt is.
  • Als je zeep of zout helemaal wilt vermijden, kun je ook dit proberen: zet de gietijzeren grillpan (die echter geen houten delen heeft) een uur (sommigen zeggen zelfs twee uur) in de oven op 250°, zodat al het overgebleven voedsel verkoold is. Laat het volledig afkoelen, en gebruik dan een ijzeren borstel om al het vuil eraf te borstelen. Als het goed schoongemaakt is, besprenkel je het met een laagje olie met behulp van een papieren doek en leg je het een paar minuten in de hete oven of zelfs op het fornuis - totdat je een lichte brandlucht begint te ruiken die door de olie zelf wordt veroorzaakt. Laat het afkoelen en veeg de overtollige olie eraf. Zo heb je het gietijzer ook weer hersteld!

Hoe maak jij meestal de grillpan schoon?

Advertisement