Gebruik deze essentiële oliën bij het schoonmaken van de vloer: ze werken ook om mieren te verjagen

door Natasja

05 September 2022

Gebruik deze essentiële oliën bij het schoonmaken van de vloer: ze werken ook om mieren te verjagen
Advertisement

Iedereen heeft wel favoriete producten voor het schoonmaken van verschillende oppervlakken in huis, en dit geldt ook voor vloeren. Schoonmaakmiddelen worden vaak niet alleen gekozen op basis van hoe goed ze werken, maar ook op basis van de geur die ze in huis achterlaten, wat altijd een soort aangename beloning is voor de moeite die je doet om de hygiëne van de ruimtes in huis te behouden.

Je kunt echter ook een ander voordeel van een bepaald type vloerschoonmaakmiddelen boven de andere overwegen: het vermogen om vervelende insecten te verdrijven, vooral mieren, die in bepaalde perioden van het jaar een dagelijkse vijand worden. Het zijn geen gevaarlijke dieren, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je ze in je huis wilt toelaten, vooral niet in de keuken. Onder de vele maatregelen die je kunt nemen om je huis minder aantrekkelijk te maken voor mieren, is er dus ook een eenvoudige truc die je kunt toepassen bij het schoonmaken van de vloeren: het toevoegen van etherische oliën.

Advertisement
Amazon, Creativo

Amazon, Creativo

Over het algemeen wordt gezegd dat alle sterke geuren van aromatische planten waaruit de meest populaire etherische oliën worden gewonnen, ongewenst zijn voor mieren, maar uit onderzoek is gebleken dat er vijf in het bijzonder zijn die beter lijken te werken dan de andere, zelfs op het gebied van landbouw. Dit zijn de essentiële oliën van:

  • munt (spearmint);
  • pepermunt;
  • Gaultheria Procumbens (Wintergreen);
  • kaneel;
  • kruidnagels.

Uit onderzoek dat in 2010 in Portland, Oregon (VS) werd uitgevoerd, bleek dat deze oliën, getest met verschillende oplossingen, mieren gedurende verschillende perioden op afstand konden houden, waarbij pepermunt na 7 dagen nog steeds effectief was.

Je kunt daarom proberen druppels etherische olie toe te voegen aan je vloerschoonmaakmiddelen: aangezien je deze oppervlakken vaak schoonmaakt, kan veelvuldig gebruik van etherische olie helpen de vloer van het huis onwenselijk te houden voor mieren. Natuurlijk is de concentratie olie die je in zelfgemaakte mengsels kunt bereiken niet bijzonder hoog, tenzij je een grote hoeveelheid van het product gebruikt wat je uiteindelijk zelf ook niet prettig kan vinden.

Maar vooral wanneer je zelfgemaakte schoonmiddelen bereidt, met natuurlijke zepen zoals Marseillezeep, zachte kaliumzeep, Castillezeep en dergelijke, dan is het toevoegen van een ander volledig natuurlijk ingrediënt helemaal niet moeilijk en kan het zelfs gunstig zijn.

Probeer de volgende keer dat je een zelfgemaakt schoonmaakmiddel gebruikt of een dat niet al vol chemische smaakstoffen zit, 20 (maximaal 30) druppels van een van die essentiële oliën aan het hete water in de emmer toe te voegen!

Advertisement