Terracotta potten in de tuin: de tijdloze hulpbron voor stijlvol en creatief inrichten

door Natasja

10 September 2022

Terracotta potten in de tuin: de tijdloze hulpbron voor stijlvol en creatief inrichten
Advertisement

Wanneer we een extra plant in de tuin willen zetten, zonder deze in de grond te hoeven - of kunnen - zetten, gebruiken we daarbij potten van verschillende afmetingen. En hoewel er talloze verschillende materialen, vormen en kleuren zijn, is er één type dat de boventoon voert: de terracotta pot. Ook deze kunnen veel verschillende vormen hebben, en daardoor op verschillende manieren worden genoemd, net zoals de kleur en de waarde van de terracotta zelf sterk kunnen variëren naar gelang van de afwerking, maar ze zijn altijd een goede keuzen.

Terracotta laat de grond beter ademen en is daarom te verkiezen boven de meeste alternatieven, heeft een tijdloze klassieke uitstraling en past in feite bij elk type plant en bij elke stijl van tuinmeubilair. Lees verder om te ontdekken op hoeveel manieren je terracotta potten kunt benutten.

Advertisement

De grotere, vooral als ze van goede kwaliteit zijn, zijn eeuwige versieringen in de tuin, perfect voor kleine fruitstruiken of bloeiende struiken die voor altijd in deze reusachtige plantenbakken kunnen blijven staan.

Advertisement

Als je geen bloembed op de grond wil hebben, is het gebruik van grote terracotta potten om boompjes in te zetten een elegant en tijdloos alternatief, dat werkelijk bij elke soort omgeving past, hoewel het misschien het best tot zijn recht komt in een klassieke mediterrane omgeving.

Er is vrijwel geen combinatie, betreft potvormen en plantensoorten, die niet kan: door deze terracotta houders met verschillende vormen bij elkaar te zetten, en met verschillende planten erin, ontstaan altijd betoverende hoekjes.

Een idee dat wij ook vaak aanraden, is het maken van verticale plantenbakken, zogenaamde bloementorens: zet gewoon meerdere potten van hetzelfde ontwerp, maar met een geleidelijk kleinere diameter, boven op elkaar en vul ze vervolgens met bloemen. Soms heb je interne vulplaatjes nodig in plaats van alleen potgrond, maar iedereen plaatst ze een beetje zoals het uitkomt.

De kleinere exemplaren die vaak overblijven na het verplanten van een gekochte plant kunnen mooie versieringen worden, ook als onderdeel van een creatieve krans om deuren en muren te versieren.

Advertisement

Dan zijn er nog duizend manieren om zelfs kapotte potten te recyclen: half in de grond alsof ze daar decennia of zelfs eeuwen geleden waren achtergelaten, gebruikt voor mozaïeken, of zelfs voor kruidenplantenetiketten!

Je zou ze zelfs kunnen combineren tot een bol, waarbij elk gat naar wens gevuld moet worden met je favoriete planten, vooral vetplanten.

Advertisement

En als je van het geluid van klaterend water houdt, waarom probeer je dan niet een klein DIY project uit waarbij je terracotta potten omtovert tot een schattige fontein?

Er zijn heel veel manieren om de tijdloze schoonheid van deze voorwerpen in de tuin te benutten!

Advertisement