Licht in de tuin: 11 ideeën voor een vleugje magie met de juiste verlichting

door Natasja

04 Augustus 2022

Licht in de tuin: 11 ideeën voor een vleugje magie met de juiste verlichting
Advertisement

Het is leuk om een ontspannende dag in de tuin door te brengen, maar het is nog magischer om er 's avonds of, in warmere tijden van het jaar, tot laat in de nacht van te kunnen genieten. En om comfortabel buiten te kunnen zijn, moeten er ook een paar verlichtingspunten zijn om onaangename ongelukken te voorkomen.

Dus niet alleen gebieden met tafels of zithoeken in de open lucht, maar ook gebieden die begaanbaar zijn, zoals paden en vooral potentieel gevaarlijke plaatsen zoals trappen, moeten goed worden aangegeven met lichtjes. En wat te denken van lichtbundels die ook tot taak hebben de schoonheid van de groene ruimte te benadrukken? Verlichting is van cruciaal belang, en er zijn vele oplossingen te bedenken voor een magisch effect. Bekijk er hieronder enkele.

Overdag biedt de parasol beschutting tegen de sterkste zonnestralen, 's avonds kan hij open blijven staan om als steun te dienen voor een draad gloeilampen: een goedkope en supermooie oplossing wanneer er geen vaste systemen zijn.

Advertisement

Op dezelfde manier kun je gebruik maken van elke andere steun die er in de tuin is, met name trellis die wordt gebruikt om klimplanten te laten groeien.

Om bij een speciale gelegenheid een pad goed uit te laten komen, zonder vaste lantaarns te moeten plaatsen, kun je denken aan eenvoudige emmers met stenen en rechtopstaande stokken die je langs het pad plaatst, en vervolgens lichtdraden drapeert waarbij je de stokken als steun gebruikt!

Anders is het idee om vele glazen houders, zoals flessen, lantaarns, potten en dergelijke, te vullen met strengen (op batterijen werkende) lichtjes ook leuk.

Het is helemaal in om gloeilampen in takken en aan de muur te hangen, maar wat als het nu eens allemaal vintage-stijl lampjes zouden zijn?

Advertisement

Wat de vaste oplossingen betreft, zijn spots die lichtbundels projecteren zeker zeer elegant en schilderachtig, en zijn ze op hun best wanneer ze een lichtgevend detail toevoegen te midden van het groen van bloemperken, langs boomstammen of wanneer ze gericht zijn op de architectonische hoogtepunten van het huis.

Spots op de treden of langs de leuningen als discrete verlichting zijn ook zeer stijlvol.

Advertisement

Aan de zijkanten van paden en in het midden van bloemperken kun je lage lantaarns op zonne-energie overwegen.

Advertisement

Of plaats ook hier mini-lampions in vintage stijl, die je dan vult met kaarsen, ook elektrische of op batterijen werkende lichtdraden.

En als je op zoek bent naar plaatsen om lichtdraden te plaatsen, denk dan ook aan alle hekken of scheidingsmuren!

Hoe zou jij je tuin willen verlichten?

Advertisement