12 verbazingwekkende pergola's om droomachtige ruimtes in de tuin te creëren

door Natasja

10 Maart 2023

12 verbazingwekkende pergola's om droomachtige ruimtes in de tuin te creëren
Advertisement

De tuin is een ruimte die het verdient om zo vaak mogelijk te worden gebruikt: het is onze groene hoek om in de buitenlucht te zijn zonder de intimiteit van het huis op te geven, en het is de moeite waard om de tuin in te richten met het juiste idee dat ons in staat stelt elke hoek in de verschillende seizoenen te benutten. Van het einde van de winter tot het eerste koude weer, bijvoorbeeld, is een beschutte ruimte om lounges of eethoeken in te richten een genoegen dat we verdienen.

Als er geen bouwkundige elementen of grote bomen zijn om een bepaalde ruimte te beschutten, kun je profiteren van het gemak van een pergola. Of ze nu aan de achterkant van het huis staan of vrijstaand zijn, ze hebben allemaal hun charme. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Een houten pergola die tegen de buitenmuur van het huis leunt, meestal de zonnigste, biedt een oase van ontspanning op warme dagen. Als de pergola niet volledig is omsloten door panelen of tegels van verschillende materialen, is hij ook uitstekend geschikt als trellis voor klimplanten.

Advertisement

Sommige ontwerpen zijn moderner, maar toch heel gezellig. Een hele donkere structuur, bijvoorbeeld, past bij duizend verschillende stijlen.

Elke oude smeedijzeren constructie, ook een heel eenvoudige, wordt een spektakel met planten en verlichting.

Verder zijn er constructies met muren, ook zelfdragende, die een gesloten of onoverdekt dak kunnen hebben: alles hangt af van het soort seizoenen dat typisch is voor het gebied. Soms volstaat alleen de schaduw van planten.

Geen muur om er tegenaan te laten leunen? Geen nood, een tuinhuisje creëert de ruimte die je wenst in het midden van de tuin.

Advertisement

Eenvoudige houten latten, met min of meer brede tussenruimten: er zijn vele modellen waaruit je kunt kiezen.

Voor mensen met groene vingers is het een droom om gebruik te kunnen maken van de natuur om een schaduwhoekje te creëren, dat in de juiste seizoenen misschien ook bloemrijk en geurig is. Hier zijn dan ook eenvoudige steunen zoals ijzeren spijlen tussen twee muren genoeg.

Advertisement

Een kleine overkapping tegen een muur of schutting, hier is een kleine pergola om nieuwe ruimtes in de tuin te benutten.

Wie zei dat houten pergola's een traditionele of rustieke uitstraling moeten hebben?

Advertisement

Het hout van deze constructies zal wel moeten worden behandeld en onderhouden. Anders kan je investeren in bewerkte metalen steunen, die nog steeds onderhoud vergen, maar zeker minder frequent.

Om ook in licht regenachtige maar niet te koude periodes van deze ruimtes gebruik te kunnen maken, vooral in het geval van pergola's aan de achterkant van het huis, is het de moeite waard een overkapping te overwegen, en om het zonlicht niet te blokkeren zijn transparante panelen van verschillende materialen de ideale keuze.

Advertisement

Wie weet kun je eventueel ook de zijkant afsluiten met transparante wanden, voor een soort kas waarin je het hele jaar door kunt verblijven.

Welk idee vind je het mooist?

Advertisement