Roest verwijderen van ijzeren oppervlakken? Probeer deze 4 onfeilbare trucs

door Natasja

04 Oktober 2022

Roest verwijderen van ijzeren oppervlakken? Probeer deze 4 onfeilbare trucs
Advertisement

Inrichtingselementen die buiten worden blootgesteld, hebben onvermijdelijk te lijden onder allerlei weersomstandigheden: zon, regen, wind, sneeuw, hagel, wat voor weer het ook is, de voorwerpen kunnen zichzelf niet beschermen. En als de zon de neiging heeft om stoffen te vervagen en verf uit te drogen, kan slecht weer daarentegen een roestprobleem veroorzaken bij de ijzeren elementen van je buitenmeubilair.

Vaak kan de reparatie door een vakman echt veel geld kosten. Als er gelijk actie wordt ondernomen, is het ook heel gemakkelijk om de voorwerpen in perfecte staat te herstellen. Alles wat nodig is, is een beetje inspanning, goede wil en de hulp van deze 4 onfeilbare trucs. En de ijzeren accessoires zullen zo goed als nieuw zijn!

Advertisement

1. Aluminiumfolie

Deze methode is even eenvoudig als doeltreffend: knip stroken aluminiumfolie en snijd ze in balletjes van ongeveer 3 cm. Week ze 1 minuut in water en wrijf er dan mee over het roestige deel. Kijk hoe goed je de vlekken kunt verwijderen! Gewoon droogwrijven met een doek en het voorwerp is weer zo goed als nieuw!

Advertisement

2. Citroen

Dit is ook een populaire methode bij messen, dankzij de zuurgraad van de citroen, die perfect is voor het verwijderen van roestvlekken zonder giftige stoffen; voor het schoonmaken van kleine voorwerpen (zoals messen, in feite), kun je direct een doormidden gesneden citroen gebruiken. Voor grotere oppervlakken ga je als volgt te werk: giet het sap van een citroen in een bakje en voeg een halve eetlepel zout toe. Goed roeren, vervolgens het mengsel op het te behandelen oppervlak aanbrengen en 1 tot 2 uur laten inwerken, afhankelijk van de mate van korstvorming. Verwijder de roest met een tandenborstel of een ruwe spons. En klaar ben je!

3. Cola

Deze methode is ook heel goed voor het schoonmaken van kleine voorwerpen, doop ze gewoon in cola. Breng voor grotere oppervlakken de cola met een borstel aan op het te behandelen oppervlak, laat het 2 tot 5 minuten inwerken en verwijder vervolgens de roest met nat schuurpapier. Droog het en het voorwerp is weer klaar voor gebruik.

4. Baking soda

De laatste truc van vandaag is het gebruik van baking soda. Ook zeer nuttig voor keukengerei aangezien het onschadelijk is, is baking soda een van de meest veelzijdige middelen in huis. Om roest te verwijderen, ga als volgt te werk: giet 3 of 4 theelepels baking soda in een houder, voeg 1/4 theelepel water toe en breng met behulp van een kwast de ontstane pasta aan op het te behandelen oppervlak. Laat 5 minuten staan, schrob dan met een tandenborstel en maak schoon.

Je ijzeren voorwerpen zijn eindelijk vrij van roest! Welke methode ga je de volgende keer proberen?

Advertisement