10 waardevolle strategieën om een gewoon appartement wat stijlvoller te maken

door Natasja

07 September 2022

10 waardevolle strategieën om een gewoon appartement wat stijlvoller te maken
Advertisement

We hebben vaak de behoefte om onze woonomgeving helemaal te veranderen, om het wat meer stijlvoller, verfijnder en eleganter te maken. Niet iedereen heeft altijd het geluk te beschikken over een woning met grote ruimtes of met meubels en waardevolle voorwerpen die automatisch prestige verlenen aan een appartement.

Toch is het mogelijk om, dankzij een paar trucs en ad hoc strategieën, zelfs de meest gewone woning om te toveren in een uiterst verfijnde en smaakvolle omgeving die niets te benijden heeft van andere, op zich luxueuzere contexten. Hier zijn enkele van deze fantastische tips.

Advertisement

In moderne meubels worden eenvoud en lineaire, essentiële vormen benadrukt en nagestreefd. Dit moet tot uiting komen in elk element en elk inrichtingsaccessoire in huis, te beginnen met de gordijnen. In het laatste geval is er sprake van een trendbreuk. Terwijl men vroeger de voorkeur gaf aan barokke gordijnen, vol tierelantijnen en decoratieve elementen, kiest men tegenwoordig voor eenvoudige, eenkleurige gordijnen, bij voorkeur in lichte materialen en lichte kleuren die licht geven. Een goed gekozen gordijn kan alleen al het verschil maken.

Advertisement

Een kleine kamer, bijvoorbeeld een slaapkamer, zal er zeer onaantrekkelijk uitzien als hij vol staat met slecht gerangschikte spullen. In dit geval is het nuttig de muren vrij te maken van te veel lijsten, te verwijderen wat overbodig is, en het meubilair zo te plaatsen dat het de muren in beslag neemt en geen ramen of balkons bedekt. Het kan handig zijn om het bed aan een zijwand te plaatsen in plaats van het in het midden te laten staan.

Zelfs een kleine, anonieme extra badkamer kan chique en elegant worden met slechts een paar accenten. Een gekleurde muur die een effect van diepte geeft, een plank en een mooi schilderij zijn voldoende voor een kleine revolutie.

Heb je een kleine lege ruimte en wil je die omtoveren tot een heerlijk hoekje dat ook als kantoor kan dienen? Kies lichtgekleurde verf en meubels om helderheid te creëren en een mooi tapijt in dezelfde kleur om misschien de hele omtrek van de gekozen hoek in beslag te nemen. Met een paar kleine aanpassingen heb je je eigen ruimte om te werken of te ontspannen.

De woonkamer is meestal het deel van het huis waar men zich op richt voor elegantie en verfijnde details. Ook hier geldt de regel van de eenvoud. Een eenkleurige bank met gedessineerde kussens of vice versa is altijd aan te bevelen. En de kussens hoeven nooit te veel zijn.

Advertisement

Voor een huis dat elegant en stijlvol wil zijn, zijn schilderijen of foto's aan de muur ook belangrijk. Vermijd gemengde muren en geef altijd de voorkeur aan alleen foto's of alleen illustraties, waarbij je erop let dat je voor alle foto's of schilderijen waarmee je een muur versiert, hetzelfde type lijst en dezelfde stijl kiest.

Om een kamer groter en lichter te doen lijken, zijn spiegels erg belangrijk. Als ze goed worden gekozen en geplaatst, kunnen ze worden gebruikt om een illusie van breedte en diepte aan de ruimte te geven. Ze blijven een embleem van luxe en schoonheid.

Advertisement

Een uitstekende maatregel om een woning weer elegant te maken, is het niet overladen van vitrines en dergelijke met veel zilverwerk of iets anders dat daar vroeger werd bewaard. Door bijvoorbeeld één of twee voorwerpen te kiezen die op elke plank van een vitrine worden geplaatst, kun je evenveel waarde geven aan elk afzonderlijk voorwerp als aan het meubel en de omgeving. En de schoonheid van de details zal worden versterkt.

Hetzelfde geldt voor boekenkasten. Het is altijd beter om ze niet te overladen met te veel spullen, om alles netjes op te bergen en om boeken en kleine voorwerpen af te wisselen, waardoor het idee ontstaat van een georganiseerd en ruimtelijker geheel.

Advertisement

Grote tapijten, tenslotte, geven veel voldoening, vooral in combinatie met minimale, eenkleurige meubels.

Heb je wel eens een van deze inrichtingsstrategieën toegepast om je huis elegant te maken?

Advertisement