Kleding bevlekt door kleuroverdracht in de wasmachine? Probeer het te herstellen met deze methodes

door Natasja

05 September 2022

Kleding bevlekt door kleuroverdracht in de wasmachine? Probeer het te herstellen met deze methodes
Advertisement

We laten elke week heel vaak de wasmachine draaien, en we kennen zeker de basisregels voor de verschillende soorten wasgoed. Hoeveel het moet het worden geladen, welk programma er moet worden gekozen, en vooral hoe de te wassen artikelen moeten worden verdeeld naar gelang van het soort stof, maar ook van de kleur. Toch krijgen we af en toe te maken met dat vervelende ongelukje van onvoorzichtigheid waardoor we kleurvlekken op sommige stoffen krijgen, als gevolg van de overdracht van kleurstof van de ene stof op de andere.

Meestal gebeurt het omdat er een ongewenste indringer in de lading kleren zit die in de wasmachine is gestopt, misschien een paar sokken of een ander klein gekleurd kledingstuk dat tussen de witte kledingstukken is verstopt. Maar ook gekleurde kleding of linnengoed kan uit het apparaat komen met donkere strepen van een of ander zwart of blauw kledingstuk. Wat moet je dan doen?

Afhankelijk van de ernst van het probleem en of je er snel of laat bij bent, is er meer of minder kans op succes bij het verwijderen van de vlek. Lees verder om meer te weten te komen.

Creativo

Creativo

Er vroeg bij zijn is altijd een factor die veel helpt: zodra je klaar bent met wassen en de vlekken opmerkt, begin ze onmiddellijk te behandelen en je kansen op succes zullen groter zijn. Er zijn echter situaties waarin je in het beste geval de kring kunt laten vervagen, in welk geval je zult moeten overwegen of je het blijft proberen of dat je misschien zult proberen het te verhullen met versieringen of zelfs het hele kledingstuk zult moeten verven.

In ernstiger gevallen, wanneer de vlekken omvangrijk zijn, bevat de wasmachine waarschijnlijk ook nog sporen van die kleurstof, zodat het wellicht de voorkeur verdient een zeer korte lege cyclus te draaien om de kleurstof er volledig uit te spoelen.

Methoden om te proberen zijn onder andere:

  1. Een vlekkenverwijderaar: als je geen tijd wilt verspillen en al een specifiek product bij de hand hebt, kun je daarop vertrouwen. Volg de instructies en bij een normale vlek is één wasbeurt meer dan voldoende.
  2. Met witte azijn: giet 230 ml in een teil, doe er koud water bij, meng en week het beschadigde kledingstuk, wrijf het  op de gewenste plek en spoel het verschillende keren in het mengsel. Zorg er altijd voor dat het een stof is die niet verder wordt aangetast door de azijn! Zo ja, probeer het dan eerst op een hoek van het kledingstuk.
  3. Met een mild bleekmiddel, dat wil zeggen zonder chloor maar met waterstofperoxide. Het is altijd het beste om je te beschermen met handschoenen en eventueel een masker en een veiligheidsbril.  Verwarm 230 ml water, giet er twee of drie eetlepels bleekmiddel bij en voeg dit vervolgens toe aan de teil met koud water. Laat het kledingstuk 15 tot maximaal 30 minuten weken en spoel het daarna grondig uit.
  4. Met waterstofperoxide: waterstofperoxide werkt ook als "bleekmiddel", maar zonder gekleurde stoffen te beschadigen. Het kan alleen worden gebruikt, door het rechtstreeks op de vlek te gieten en vervolgens af te vegen met een doek, of door een beetje te mengen met citroenzuur (een of twee theelepels) in een glas en dit mengsel vervolgens te gebruiken zoals zojuist beschreven. Laat het even inwerken en spoel het daarna grondig uit of doe een extra wascyclus.

Heb je een onfeilbare methode om dit wasongelukje te verhelpen?

Advertisement