Is je strandparasol kapot? Je kunt proberen hem te repareren zodat je hem weer kan gebruiken

door Natasja

09 September 2022

Is je strandparasol kapot? Je kunt proberen hem te repareren zodat je hem weer kan gebruiken
Advertisement

Hoe vaak gooien we een parasol niet weg omdat er een gat in het doek zit of omdat er iets kapot is? Het is zonde om dat te doen wanneer je hem eenvoudig en snel zou kunnen repareren, wat goed is voor zowel het milieu als voor je portemonnee. Er zijn nuttige trucs en tips die een reparatie gemakkelijker en sneller maken, en die zelfs niet alleen kunnen worden gebruikt om parasols te repareren, maar ook handig voor paraplu's.

De omstandigheden waarin een parasol meestal moet worden gerepareerd, zijn in hoofdzaak het stukgaan van het doek, het verbuigen van een of meer baleinen en het stukgaan van een of meer baleinen. Met een beetje geduld en handigheid is je parasol in een mum van tijd weer zo goed als nieuw, klaar voor gebruik bij de eerstvolgende gelegenheid.

Advertisement

In geval van gaten of scheuren in de doek

In geval van gaten of scheuren in de doek

Pixabay

  • Maak het doek los van de baleinen en zoek de te repareren delen, dat kunnen echte gaten zijn, grotere of kleinere, of verticale scheuren.
  • In het geval van scheuren, kan je gewoon naald en draad gebruiken en het dicht naaien.
  • In het geval van gaten, daarentegen, zul je er een ander stuk stof op moeten doen. Recycle een stuk stof van andere parasols of oude tassen die je toch weg moet gooien, knip het stuk stof uit dat je nodig hebt, uiteraard groter dan het gat dat bedekt moet worden. Als je preciezer te werk wilt gaan en van de gelegenheid gebruik wilt maken om de stijl van je parasol helemaal te veranderen te geven, kun je overwegen om hier en daar meer lapjes aan te brengen. Ze zullen eruit zien alsof ze daar zijn aangebracht om te versieren en niet om te repareren.
Advertisement

In geval van verbogen baleinen

In geval van verbogen baleinen

Pixabay

De baleinen kunnen gemakkelijk buigen door de wind, waardoor de parasol vervormt. In dit geval moet eerst het doek worden verwijderd door het los te maken van de baleinen.

  • Wanneer je het frame van de parasol voor je hebt, ontdaan van het doek en open, begin de baleinen één voor één recht te maken, waar nodig. Doe dit met je handen, maar als het nodig is vanwege de bijzondere sterkte van de parasol, kun je een tang gebruiken.
  • Sluit de parasol en controleer of hij helemaal recht is geworden.
  • Schuif de uiteinden van de baleinen terug in speciale hulzen van de doek. Je parasol zou nu weer zijn zoals hij was.

In geval van gebroken baleinen

In geval van gebroken baleinen

rawpixel.com

De baleinen van de parasol kunnen niet alleen buigen, maar ook breken. Ook in deze omstandigheid moet eerst het doek van de baleinen worden verwijderd en moet worden vastgesteld welke moeten worden gerepareerd. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar niet alle garanderen volledige stabiliteit na reparatie. Het idee dat ons het meest betrouwbaar lijkt, is het gebruik van stukken metalen buis, die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in hobbywinkels.

    1. Zorg dus voor een metalen buis met een diameter die iets groter is dan die van de balein en zorg voor stuk dat niet te lang is.
    2. Doe lijm op de gebroken uiteinden van de balein en, door er een in elk uiteinde van de buis te steken, zorg je ervoor dat ze elkaar raken en blijven plakken. Ze zullen blijven zitten door de lijm en op hun plaats worden gehouden door het stuk buis.
    3. Als je meer zekerheid en stabiliteit wilt, kun je met de boormachine een of meer schroeven toevoegen om de buis aan de baleinen te bevestigen.

Wat vind je ervan? Zou je overwegen een kapotte parasol te repareren volgens deze tips of zou je hem gewoon weggooien?

Advertisement