Hoe vaak moeten matrassen worden gestofzuigd?

door Natasja

09 September 2022

Hoe vaak moeten matrassen worden gestofzuigd?
Advertisement

De matras is een van de oppervlakken in huis waar we de meeste tijd op doorbrengen, en hij wordt voortdurend vuil. Naar schatting brengt een mens gemiddeld een derde van zijn leven slapend door, en al die uren die we in bed doorbrengen laten dus ook een - niet altijd zichtbare - stempel achter op de matras.

Zelfs als ze door matrashoezen worden beschermd, en altijd in aanmerking nemend dat er een laag lakens tussen ons lichaam en de lakens zit, komen zweet, lichaamsvocht, haar, dode huid en stof ook op de matras terecht, waardoor het een paradijs wordt voor huisstofmijt en bacteriën die zeker niet bijdragen tot ons welzijn.

Er zijn gevallen waarin zweetvlekken of andere vlekken duidelijk zichtbaar zijn en ons ertoe aanzetten te zoeken naar de beste oplossing om het schoon te maken, maar wanneer deze niet aanwezig zijn, betekent dit niet dat de matras ook echt schoon is. Het is sowieso nodig om de matras regelmatig te stofzuigen, en hoe krachtiger de stofzuiger, hoe beter.

via @cleanhappyco/TikTok

Advertisement
@cleanhappyco/TikTok

@cleanhappyco/TikTok

Ook een mevrouw op TikTok besloot, na het zien van heel veel video's op het platform over dit onderwerp, om dit schoonmaakklusje ook maar eens te doen. En ze was geschokt door de hoeveelheid vuil die uit een schijnbaar onberispelijk matras kwam.

Dit is het geval van @cleanhappyco, die in haar video laat zien hoe zij zichzelf uitrustte met een krachtige stofzuiger, met een perfect schoon en brandschoon reservoir, en het apparaat in lange, regelmatige bewegingen over het hele oppervlak liet gaan. Als je de foto's bekijkt, zie je dat de matras niet in een bijzonder slechte staat leek te zijn.

Toch was de hoeveelheid stof, dode huid en vuil die werd opgezogen en verzameld in het reservoir van het apparaat uiteindelijk echt opmerkelijk. Klik hier https://www.tiktok.com/@cleanhappyco/video/7079806336225250606 om de video te bekijken.

Hoe vaak moeten matrassen worden gestofzuigd?

In het ideale geval zou het goed zijn om eenmaal per week, voordat je een stel nieuwe lakens erover heen doet, deze te stofzuigen. Maar twee keer per maand is ook goed. Minder vaak (maar niet minder dan een paar keer per jaar, met de wisseling van de seizoenen) is het ook raadzaam de matras te bestrooien met een beetje baking soda, en dit op te zuigen nadat je het ten minste een half uur hebt laten inwerken.

Let ook op het type matras dat je hebt: er zijn er met één kant voor de winter en één voor de zomer, en al deze matrassen die kunnen worden omgedraaid, moeten twee keer per jaar 180° worden omgedraaid. In andere gevallen is het echter raadzaam ze van top tot teen te draaien.

Op welke manier zorg jij voor je matrassen?

Advertisement