Melk als natuurlijke meststof voor je planten: werkt het echt?

door Natasja

19 September 2022

Melk als natuurlijke meststof voor je planten: werkt het echt?
Advertisement

Veel mensen nuttigen dagelijks melk, vooral bij het ontbijt. Er zijn genoeg gevallen waarin het wordt gebruikt bij de bereiding van een zoet of hartig recept, maar buiten de culinaire toepassingen hebben we meestal geen ander gebruik voor dit voedingsmiddel dat zo belangrijk is in het dieet van zoveel mensen.

Toch kan melk ook in de tuin handig zijn, met name als meststof en als middel tegen schimmels en parasieten. Dat wordt al sinds mensenheugenis gezegd, ook online, maar is het echt een effectief middel? En zo ja, welke soort melk verdient de voorkeur? Hoe moet het worden toegediend? Lees verder voor meer informatie.

via Kerry Michaels - The Spruce

Advertisement
Creativo

Creativo

De voordelen van melk in de tuin:

  • Melk bevat calcium, dat helpt om knoprot te voorkomen (en deze eigenschap is met name opgemerkt bij de teelt van groenten zoals courgettes en tomaten) vóór de bloei;
  • Als schimmelwerend middel, vooral bij de behandeling van echte meeldauw;
  • Als meststof, vanwege de vitamine B.

Wat voor melk moet er gebruikt worden?

Er kan verse melk worden gebruikt, maar ook melk over datum en zelfs melkpoeder. Magere melk verdient de voorkeur. In ieder geval moet melk worden verdund en niet overmatig of te vaak worden gebruikt.

Hoe wordt melk gebruikt bij de verzorging van planten?

    1. Vul een spuitfles voor de helft met water en de rest met melk;
    2. Spuit op de bladeren, en controleer na een half uur of het mengsel is opgenomen, verwijder zo nodig het overschot met een doek;
    3. Je kunt de verdunde melk ook rechtstreeks op de grond rond de hals van de plant gieten.

Doeltreffendheid

Dit is geen wondermiddel, maar geschikt voor de behandeling van mildere gevallen van schimmelziekten of plagen. Voor ernstigere situaties is het beter specifieke remedies te gebruiken.

Wat betreft het vermogen om een sterkere groei te stimuleren, bestaat er eigenlijk enige twijfel. Melk is niet schadelijk voor planten als het goed wordt verdund en af en toe wordt toegediend. Aangezien er echter zeer weinig organische bestanddelen in zitten, is de vervanging ervan door effectievere echte meststoffen uiteindelijk duurder en niet even doeltreffend.

Heb je deze remedie wel eens geprobeerd?

Advertisement