7 alternatieve toepassingen voor krijt om in het dagelijks leven te gebruiken

door Natasja

31 Augustus 2022

7 alternatieve toepassingen voor krijt om in het dagelijks leven te gebruiken
Advertisement

We denken bij krijt gewoonlijk aan het cilindervormige stokje waarmee op schoolborden wordt geschreven, of misschien de gekleurde krijtjes waarmee wordt getekend of allerlei vormen op de straat worden gemaakt, maar krijt is een zachte en brokkelige steensoort die door zijn eigenschappen ook in andere contexten, zelfs in huis, nuttig kan zijn.

Door zijn poreusheid is het namelijk een van die stoffen die water en vloeistoffen kunnen absorberen, zodat het een uitstekende bondgenoot is in alle gevallen waarin je wil voorkomen dat vocht, vooral in kleine gesloten ruimten, schade veroorzaakt, van roest tot het ontstaan van schimmel. Lees verder om uit te vinden hoe je krijt in huis kunt gebruiken.

Advertisement

Vetvlekken

Als je tijdens het koken je kleren bevuilt met oliespatten, een onverwachte druppel saus of een ander ingrediënt dat een vettige vlek op de stof maakt, kan het bij de hand hebben van krijt heel handig zijn.

Dep het grootste deel van het vuil weg met keukenpapier, waarbij je probeert het vuil te verwijderen zonder het verder in de stof te laten doordringen, en wrijf vervolgens het krijt op de nog verse kring die op het kledingstuk is achtergebleven. Bedek het met een vrij dikke laag en laat het ongeveer tien minuten zitten, zodat het krijtpoeder dat op de stof is aangebracht, de kans krijgt om zoveel mogelijk te absorberen. Ga dan verder met de gebruikelijke wasbeurt.

Advertisement

Vlekken op witte muren

Vlekken op witte muren

Reddit

Als je niet al te grote vlekken of strepen op de muur hebt, maar er geen tijd is om ze grondig schoon te maken voordat misschien gasten komen, kun je ze tijdelijk camoufleren door ze met wat krijt te bedekken.

Gele vlekken

Gele vlekken

likeigivea/Reddit

Soms worden witte kleren na verloop van tijd verpest met gelige vlekken en kringen. Op internet circuleert al geruime tijd een middel op basis van krijt dat volgens velen werkt: de vlek wordt met krijt ingewreven en vervolgens wordt een paar minuten (ongeveer 10) gewacht voordat alles in de wasmachine wordt gedaan.

Ontgeurder in kasten en laden

Om de onaangename geur van vocht in gesloten meubels te verdrijven, zoals je dat ook met baking soda doet, kun je krijt proberen. Er zijn ook mensen die er een of twee druppels van een etherische olie naar keuze op gieten, zodat de geur zich vervolgens in de gehele kast of lade verspreidt.

Tegen roest

Tegen roest

AutoX_Advice/Reddit

In een garagelade of gereedschapskist kun je krijtjes neerleggen om te voorkomen dat ze na verloop van tijd gaan roesten. Je zult ze lange tijd in uitstekende staat vinden.

Advertisement

Voor zilverwerk

Voor zilverwerk

willholli/Reddit

In besteklades, kasten waarin je zilverwerk bewaart of ook juwelendoosjes waarin je zilveren sieraden bewaart, werkt een beetje krijt altijd als een vochtbarrière om te voorkomen dat er vervelende vlekken op het metaal komen.

Bij de manicure

Bij de manicure

/cherillaz/Reddit

Neem een dun kwastje of een klein borsteltje dat geschikt is voor manicure, wrijf de haartjes een poosje over een krijtje en maak vervolgens de nagels schoon met dat kwastje of borsteltje. Dit is ook een methode om vuil onder de nagels te verwijderen en ze er glanzend en mooi uit te laten zien.

Ken je nog andere manieren om krijt te gebruiken?

Advertisement