Spathiphyllum: nuttige tips voor het kweken van weelderige en mooie planten

door Natasja

31 Augustus 2022

Spathiphyllum: nuttige tips voor het kweken van weelderige en mooie planten
Advertisement

Tot de planten die het vaakst in huizen en kantoren worden gezien, behoort altijd de vredeslelie of Spathiphyllum (Spathiphyllum). Deze populariteit is niet alleen te danken aan het feit dat het een zeer elegante plant is, met zijn grote, glanzende, donkergroene bladeren en de sneeuwwitte bloeiwijzen die erboven uit torenen. De belangrijkste reden voor het succes van de Spathiphyllum is dat het een gemakkelijke plant is om te kweken, en bijzonder geschikt om binnenshuis in potten te worden gekweekt.

Bovendien werd hij reeds vele jaren geleden vermeld in de beroemde NASA-studie over planten die in staat zijn de lucht te zuiveren van schadelijke gifstoffen (Clean Air Study). Het is dus de moeite waard om te overwegen het in onze groene indoor hoek te introduceren, en om ervoor te zorgen dat het een succes wordt, kan je het beste een paar nuttige tips volgen.

via Clemson Cooperative Extension Home & Garden Information Center

Advertisement

De trucs die we niet altijd onthouden

De trucs die we niet altijd onthouden

Bumblebumblebee606/Reddit

  • Wanneer je de spathiphyllum water geeft, gebruik dan water op kamertemperatuur. Gebruik geen onthard water, dat natrium en chloor bevat , die de plant kunnen beschadigen.
  • Plaats de pot niet op plaatsen in huis waar de plant aan tocht wordt blootgesteld. In de buurt van deuren en ramen, bijvoorbeeld.
  • De bladeren van de spathiphyllum zijn groot en glanzend, en in huis (en ook buiten, als je ze in het voorjaar en in de herfst verplaatst) raken ze bedekt met stof en vuil. Je moet ze dus regelmatig schoonmaken om de plant beter te laten ademen. Bevochtig gewoon een zachte, schone doek en veeg de bladeren af, waarbij je de onderkant met één hand vasthoudt.
  • Maak bij het verplanten de wortels los als ze een groot deel van de beschikbare grond hebben opgevuld en erg verward zijn geraakt. Doe dit heel voorzichtig en geduldig, vanaf de buitenste uiteinden en zonder de positie te forceren, met het risico dat ze breken. Deze handeling, in combinatie met de juiste voorbereiding van de grond (die rijk en goed gedraineerd moet zijn), zal de plant helpen sneller wortel te schieten en de schok van het verplanten sneller te boven te komen.
Advertisement

Andere nuttige tips

Andere nuttige tips

sharifood/Reddit

  •  Blootstelling en klimaat: kies een plek met helder licht, maar wees ervan bewust dat ze zich ook kunnen aanpassen (zij het met minder bladeren en bloemen) aan minder lichte plekken. Ideaal is een temperatuur tussen 20° en 25°, en 's nachts rond 18°.
  • Water geven: in de zomer en tijdens warme perioden moet hij overvloedig en vaker water krijgen (zelfs een paar keer per week), omdat de grond altijd net iets vochtig (niet nat) moet zijn. In de winter daarentegen kan het water geven  worden verminderd: zodra je echter merkt dat de bladeren hun kracht verliezen, moet je de grond controleren. Het zal zeker droog zijn en dan zul je merken dat het tijd is om weer water te geven.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement