Vergeet je niet de ventilatiekanalen te reinigen? Hoe je dat goed doet lees je hier

door Skip

24 Augustus 2022

Vergeet je niet de ventilatiekanalen te reinigen? Hoe je dat goed doet lees je hier
Advertisement

In elk huis waar een klimaatbeheersysteem, een filtersysteem van fijne stofdeeltjes is geinstalleerd of waar zelfs een gewone droger staat zijn er ongetwijfeld ook afvoerkanalen waar alle lucht doorheen gaat die door de woning of het huishoudelijke apparaat gaat.

Die buizen, vaak van die flexibele geribbelde dingen van verschillende doorsnee daar gaat onder andere lucht doorheen, of restwater of kookdampen. Daarom wordt die inspanningsvergende onderhoudsbeurt uitgesteld, want je denkt ergens wel dat die dingen toch niet vies worden. Erger dan dit kan je het niet mis hebben want aan de binnenwanden van deze buizen ontstaat er na verloop van tijd een dikke laag stof, haar van mens en dier en donzig goed in het algemeen. Dit belemmert niet alleen de werking van verschillende installaties (veroorzaakt dit in sommige gevallen zelfs overbelasting) en vormt het ook een gezondheidsrisico vanwege de soort lucht die je inademt. Die buizen vormen bovendien echt een risico op brandgevaar, daar die stofhopen zeer ontvlambaar zijn.  

via @livecomposed/TikTok

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTok

Op het TikTok-account @livecomposed (alias Azure McCannell) wordt er een simpele manier getoond hoe je deze lastige schoonmaakklus kunt benaderen. Doorgaans gebruik je van die zuiginstallaties die je voor as en zaagsel en zo gebruikt, maar hebben die vaak niet die opzetstukken die lang en dun genoeg zijn om in de ventilatiekanalen te passen, tenminste niet om verder dan een paar centimeter te komen.

Er bestaan echter van die accessoirepakketten waar speciale verlengstukken in zitten die je in de leidingen kan steken en waarmee je effectief alles wat aan de binnenwanden kleeft op kan zuigen. Dat gaat veel sneller, kost minder moeite dan alleen platte borstels gebruiken waarmee je het stof van de wanden schraapt en verzamelt. Maar er zal dan altijd een beetje in de buizen achterblijven in die buisgedeeltes die we niet uit elkaar kunnen halen.

De beste oplossing voor stukken leidingen die in de muur lopen of die ergens zijn verankerd is toch een passend opzetstuk voor het zuigapparaat dat wordt gebruikt.

Hoe vaak zou je zo'n schoonmaakronde moeten uitvoeren?

Het advies in het algemeen is om er een paar keer per jaar aan te denken, eind herfst eind lente. Wasdrogers worden veel vaker gebruikt, sommigen bevelen aan om de toestand van deze leidingen vaker te controleren.

Bekijk de video van @livecomposed om erachter te komen hoe je moet ingrijpen en sta versteld van de hoeveelheid bollen stof er aan de binnenkant van leidingen kan zitten. 

Advertisement