7 ontzettend geniale en bruikbare adviezen over hoe je eierschalen kan gebruiken

door Skip

28 Augustus 2022

7 ontzettend geniale en bruikbare adviezen over hoe je eierschalen kan gebruiken
Advertisement

Dat eieren gezond voor je zijn dat weet iedereen. Wat echter niet iedereen weet misschien is dat eierschalen een nuttig materiaal vormen, rijk aan voedingsstoffen, dat in duizend situaties nog van nut kan zijn. Over eierschalen zijn er vele theorieën die soms niet kloppen of die soms een beetje overdreven zijn.

Het is geenszins een magisch materiaal waarmee elk probleem is te verhelpen, maar het is in het algemeen wel zo dat eierschalen, vanwege hun stevigheid en samenstelling, in veel situaties gebruikt kunnen worden en handig zijn. Hieronder volgen enkele voorbeelden.  

 

Advertisement

Zaadjes planten en die laten ontkiemen in eierschalen is een prachtige eerste idee waarvoor ze kunnen worden gebruikt. Deze vorm van spelen met groen leent zich er bijzonder goed voor om samen met kinderen te doen. Dan hebben zij lol met het kweken van hun plantjes. Een beetje teelaarde en wat zaadjes of peulvruchten zoals linzen en bonen. Leuk en erg makkelijk om te doen, zeer leerzaam. 

Advertisement

Een andere geniale manier om eierschalen te gebruiken is om ze op te breken in kleine stukjes zodat je daar mozaïeken van kunt maken. Door hun stevigheid zijn ze redelijk geschikt om er kleine stukjes van te maken in verschillende vormen en groottes. Die breken dan niet gemakkelijk en zijn ze handzaam genoeg om ergens op te plakken. Ook dit is een activiteit die je prima aan kinderen kan voorstellen om te doen, maar is net zo goed geschikt voor volwassenen om hun creativiteit in kwijt te kunnen, of je nou beginner bent of kunstenaar.

Van eierschalen is het ook mogelijk om er prachtige waxinelichtjes te maken, leuke versiering voor tijdens de paasperiode, prima extraatje voor in huis of bij events in elke andere periode van het jaar.

Eieren schilderen of bewerken is een wijdverbreide traditie die heel ver teruggaat. Eierschalen insnijden is een niche-techniek die meer handvaardigheid en precisie vergt. Voor mensen die dit klaarspelen is het een uitzonderlijke vorm van kunst waar door een aantal in uitzonderlijke gevallen echte meesterstukken worden gemaakt.  

En wist je dat je van fijngemaakte eierschalen ook kleurkrijt kan maken? Je hebt alleen maar eierschalen, bloem, water en voedingskleurstoffen nodig en ben je in een paar stappen klaar. Voor kinderen kan dit een belevenis zijn die ze nooit zullen vergeten.

Advertisement

Er wordt gezegd dat eierschalen goed zijn voor huid, haar en nagels. Wat klopt is dat er mineralen in zitten als calcium, zink en magnesium. De hoeveelheid en concentratie is echter niet dermate dat het een verschil ergens in kan maken. Wat echter wel nuttig kan zijn is om een lichaamsscrub ervan te maken. Door de eierschalen heel fijn te maken en te mengen met eiwit, waarvan de positieve effecten echt bekend zijn, krijg je een prima middel dat is aan te brengen op de huid om dode huidcellen mee te verwijderen. Daarna afspoelen.  

En tot slot de gebruikssituatie die wat eierschalen betreft misschien wel het bekendst is, namelijk als bodembemesting. Ook hier geldt, zoals al eerder vermeld, dat de concentraties van de mineralen niet groot genoeg zijn om met zekerheid een reëel en concreet voordeel te zijn voor de grond waar ze in worden gestopt. Het is echter wel zo dat eierschalen de grond alkalischer kunnen maken en dat dit planten een beetje helpt. Eierschalen gebruiken doet op de een of andere manier dus wel goed.

Heb jij al wel eens geëxperimenteerd met eierschalen op een van deze manieren?

Advertisement