Wassen met maiszetmeel: haal op drie handige, goedkope manieren het maximale uit een veelgebruikt product

door Skip

27 Augustus 2022

Wassen met maiszetmeel: haal op drie handige, goedkope manieren het maximale uit een veelgebruikt product
Advertisement

Maiszetmeel wordt in heel veel recepten gebruikt in de keuken aangezien het een prima bindmiddel is in zoete en hartige gerechten en er de juiste consistentie kan worden bereikt. Er zijn echter ook mensen die het in plaats van bloem gebruiken voor een krokant korstje. Het is makkelijk te krijgen in supermarkten en hebben we waarschijnlijk allemaal wel een zakje liggen in de voorraadkast. Maar waarom zou je het gebruik ervan beperken tot de keuken wanneer je het ook in andere situaties kan gebruiken?

Maiszetmeel, het is gewoon handig als je het kent, het kan je helpen bij nog veel meer dan alleen wassen, tegen een zeer lage prijs. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Vetvlekken op kleren

Vetvlekken op kleren

Creativo

Alvorens een kledingstuk met saus- olie of andere vetvlekken in de wasmachine te plaatsen kan je proberen om het meeste vuil weg te krijgen door het te laten absorberen door maiszetmeel.

  1. Leg het kledingstuk plat op iets als een werkblad
  2. Strooi wat zetmeel over de vlek, kan rijkelijk, maar doe dit zonder uit te wrijven of met de vingers op de stof te verspreiden
  3. Laat zodanig inwerken dat het zetmeel zoveel mogelijk het vettige of olie-achtige vuil kan absorberen. Over het algemeen duurt dat tien minuten maar kan dit ook een half uur zijn om ervoor te zorgen dat er een kans van slagen is voor deze oplossing.
  4. Borstel het weg of klop het kledinsgtuk uit om het meeste zetmeel dat de vlek heeft opgezogen, te verwijderen.
  5. Draai vervolgens je wasprogramma zoals gebruikelijk. 

Advertisement

Tegen vieze geurtjes

Tegen vieze geurtjes

Creativo

Maiszetmeel kan ook worden gebruikt als onderdeel van een zelfgemaakte geurtjesverwijderaar, omdat het net als baking soda vieze geurtjes kan isoleren.

Je kan maiszetmeel dus gebruiken een beetje op dezelfde manier. Strooi een beetje zetmeel over de probleemgebieden op kleding wanneer je niet direct in de gelegenheid bent om deze kledingstukken te wassen.
Verder kan je, als je een geurtjesverwijderaar wilt hebben die je altijd paraat wilt hebben, een spuitflacon vullen met een halve liter koud water, een eetlepel zetmeel en kan je naar believen ook etherische olie (5 druppels zijn goed) toevoegen. Goed schudden voor elk gebruik en spuit op de kledingstukken.
Een variant op deze laatste remedie is om gedestilleerde witte azijn te gebruiken of pure alcohol zoals vodka (kwaliteit hoeft niet hoogstaand te zijn, zolang het maar niet gearomatiseerd is) in gelijke hoeveelheden met water vermengd.   

Opstijven

Opstijven

Commons Wikimedia

Tot slot nog een traditionele manier om dit zeer fijne poeder te gebruiken, namelijk als opstijver van de was.

  1. Vul een spuitflacon met 500ml koud water
  2. Voeg 2 eetlepels maiszetmeel toe en laat dit helemaal oplossen
  3. Sluit de flacon en schud heel goed voor elk gebruik
  4. Besproei op kledingstukken alsof het eender welk product was dat je zou gebruiken om te stijven wanneer je de was gaat strijken

Bewaar deze producten niet langer dan een maand. Maak indien nodig kleinere porties ervan. Ken jij nog andere manieren waarop je maiszetmeel kan gebruiken tijdens het doen van de was?

Advertisement