Maak deuren schoon en laat ze glimmen dankzij producten op natuurbasis en gouden suggesties

door Skip

19 Augustus 2022

Maak deuren schoon en laat ze glimmen dankzij producten op natuurbasis en gouden suggesties
Advertisement

Je deuren schoonhouden door stof en vlekken te verwijderen met simpele doeken en handmatig boenen is vermoeiend. Dit geeft niet altijd het goede resultaat gezien hoe hoog deuren zijn en hoe ze gemaakt zijn. Bovendien kunnen chemische producten houten oppervlakken beschadigen. Waarom zou je dan niet methodes en producten gebruiken op natuurbasis en daarnaast trucjes die het werk verlichten en het resultaat er beter op maken?

Er is maar weinig voor nodig, in combinatie met het juiste ritme deuren schoon en glimmend te houden, en tegelijkertijd het materiaal te beschermen. In dat kader hebben we een aantal handige tips hieronder.  

Advertisement
Creativo

Creativo

Regel een zachte microvezeldoek, wat Marseillezeep, wat baking soda, water en een stok, geen bezem. Een bezem heeft lange borstelharen die de klus er niet makkelijker op maken. Je hebt eerder wat aan een zemen trekker of zo'n steel die je gebruikt om statisch stof mee op te pikken. Of een vloerwisser waar je zo'n doek in doet kan ook. Hoe dan ook, elk soort grote stoffer met een glad gedeelte of hele korte borstels.
Als je eenmaal de benodigdheden hebt vermeng je de Marseillezeep met de baking soda in kleine dosis en in gelijke hoeveelheden. Om deze taak makkelijker te maken kan je eerst de zeep oplossen zodat hij vloeibaar wordt en dan in combinatie met de baking soda een soort gel maken die, verdund in een emmer water, je schoonmaakmiddel zal zijn. Wikkel de doek om je vloerwisser (of iets vergelijkbaars) en doop hem in je schoonmaakoplossing en ga er heel precies mee over het oppervlak van de deur. Let er hierbij op dat je alle hoekjes meepakt en je wat harder heen en weer gaat over de plekjes waar je hardnekkig vuil ziet.

  • Als je deze handeling hebt afgerond spoel dan de doek en wring hem goed uit en ga dan nog eens over de deur waarbij je dan het overgebleven schoonmaakmiddel en water eraf haalt. Zo ontstaat er geen wazige gloed wanneer het opdroogt. 

Advertisement
Creativo

Creativo

Eenmaal klaar met reinigen kan je de deur ontzettend laten glimmen door met een droge wollen doek eroverheen gaan, of als het een houten deur is, met plantaardige olie insmeren. Dit heeft een voedende werking op het hout. Door bijvoorbeeld olijfolie te gebruiken voedt je het hout mooi en glimt het mooi. Doe olie op een wollen doek en ga ermee over de deur totdat het hout geen olie meer opneemt. Verwijder dan de overtollige olie met een andere droge doek totdat de olie-achtige laag compleet is verdwenen van de deur. Het oppervlak zal uiteindelijk droog zijn maar wel enorm glimmen. Deze methode dient als afwisseling voor de keren dat je speciale houtproducten gebruikt, maar als deze methode zo nu en dan toegepast wordt levert dit een aanzienlijke bijdrage aan de verzorging van het hout zelf op.

Probeer eens deze trucjes uit... je zal ongetwijfeld geen spijt hebben ervan.

Advertisement