Koelkastcondensor reinigen is een terugkerende, precieze maar vooral cruciale schoonmaakklus

door Skip

27 Augustus 2022

Koelkastcondensor reinigen is een terugkerende, precieze maar vooral cruciale schoonmaakklus
Advertisement

De koelkast is een van die huishoudelijke apparaten die thuis het meeste energie slurpen en leveren zij een aanzienlijke bijdrage aan de energierekening. Ze gaan meer verbruiken wanneer zij niet optimaal worden onderhouden en dubbel zo hard moeten werken om intern de gewenste temperatuur te bereiken.

Dit gebeurt niet alleen wanneer het warm is of wanneer er warmtebronnen bij in de buurt staan en ook niet wanneer ze niet periodiek ontdooid worden (als je bedenkt dat er ook no-frost-modellen zijn die je tot op zekere hoogte deze taak besparen). Een van de redenen voor overmatig elektriciteitsverbruik, wat op den duur kan leiden tot ernstige schade, is het niet reinigen van de condensor. Bij sommige uitvoeringen is die aan de onderkant verstopt, bij andere modellen zijn die aan de achterkant geplaatst. 

via @southernescape/TikTok

Advertisement
@southernescape/TikTok

@southernescape/TikTok

Condensorspoelen dienen eens in de zes maanden te worden gereinigd teneinde een ophoping van stof te voorkomen die ontstaat wanneer er te lang niets aan wordt gedaan. Wanneer condensors schoon zijn kunnen koelkasten tot wel 30% minder energie verbruiken. Dit komt doordat de spoelen hun warmte niet kwijt kunnen door de dikke laag stof en stofbollen die erop liggen.

Hoe moet je een condensor schoonmaken?

Er zijn twee verschillende manier die je kan proberen, maar het gros moet worden verwijderd, en zijn er twee verschillende alternatieve mogelijkheden.

  • Met een compressor: door perslucht op de spoelen te blazen en tussen de roosters krijg je daarmee het meest hardnekkige vuil weg en is het de snelste manier om het meeste stof weg te krijgen, Probleem is echter dat er dan stof door de hele keuken geblazen wordt. Wat je kan doen is het vuil min of meer opvangen door vochtige doeken (of oude verknipte lakens) te plaatsen zodat de viezigheid daar in kan worden opgevangen.
  • Met een krachtige stofzuiger. In dat geval beschikken sommige modellen al over opzetstukken van variërende vormen en groottes, misschien zit er ook wel iets bij dat klein genoeg is om in alle tussenruimtes te komen. Anders kan je op internet ook zoeken naar reiniging-kits die je op verschillende stofzuigermodellen kan plaatsen.

Dit tweede geval wordt ter illustratie gebruikt in de eerste en tweede video van het TikTok-account @southernescape, waar wordt getoond hoe je redelijk precies zo'n lastig ding als een condensor kan reinigen.

Wat is jouw favoriete manier van aanpakken als het op deze poetsklus aankomt?

Advertisement