Met deze 5 snelle makkelijke trucs heb je perfect gladde gordijnen zonder strijkbout

door Skip

29 Augustus 2022

Met deze 5 snelle makkelijke trucs heb je perfect gladde gordijnen zonder strijkbout
Advertisement

Iedereen wenst graag perfect gestreken gordijnen te hebben. Zeker, ze gaan strijken met een strijkijzer dat betekent dat je wel even bezig bent; echt een zenuwslopend monnikenwerkje. En een perfect resultaat is niet gegarandeerd omdat het wel duidelijk is dat grote lappen stof strijken allesbehalve simpel is.

Je kan echter wel resultaten nastreven waar je meer dan tevreden mee kan zijn, of zelfs een perfect eindresultaat door andere methodes te gebruiken, waarbij je geen strijkijzer nodig hebt. Er zijn voor de verschillende fases (onder meer wassen en uithangen) trucs en dingen waar je dan op moet letten om, mocht dat nodig zijn, een paar plooien te veel eruit te krijgen wanneer de gordijnen eenmaal droog zijn. Lees verder en dan zal je snappen wat we bedoelen.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Een eerste, heel makkelijke truc is om de gordijnen opgevouwen in een kussensloop te doen voordat je deze in de wasmachine stopt. Deze truc is overigens niet zo bekend en wordt weinig toegepast. Zodoende wordt echter zoveel mogelijk voorkomen dat het gordijn in zichzelf gaat plooien en zal het aantal kreukels minder zijn. De kussensloop vervult een beetje dezelfde functie als zo'n wasnetje dat je kan kopen voor extreem delicate was. Heb je zoiets niet, dan is een kussensloop een prima vervanger. Wil je het gordijn toch grondig wassen indien het erg vies is en dan zonder kussensloop dat dienstdoet als filter, stop het gordijn dan gewoon los in de wasmachine zonder ander wasgoed of gordijnen erbij. Wat verbruik en milieuvervuiling betreft is dit zeker niet de ideale oplossing, maar als je graag een gordijn uit de wasmachine trekt dat niet zo verkreukt is, stop de trommel dan niet te vol en was de gordijnen één voor één en dan krijg je dat zeker voor elkaar.
  • Eenmaal de trommel gevuld, stel dan een redelijk kort programma in, geschikt voor delicate was op lage temperatuur. Stel de centrifugefunctie op zijn laagst in. En vergeet ook niet een wasverzachter te gebruiken; hierdoor worden vezels zachter en flexibeler. Ook dit draagt enorm bij aan het voorkomen van kreuken.  
Advertisement
BrandosSmolder/Reddit

BrandosSmolder/Reddit

  • Als het wasprogramma klaar is hang je de nog natte gordijnen direct op met ramen open zodat ze aan de lucht drogen en de kreukels eruit raken.
  • Als het gordijn eenmaal droog is en er zitten nog kreukels in dan kan je op de nog glad te strijken punten wat water of een speciale spray die makkelijk te krijgen is sproeien. Dit om die punten wat vochtiger te maken. Hou de stof dus goed gespannen met je handen en richt dan op die plek de hete luchtstroom van een föhn of de stoom van een strijkijzer totdat de stof weer droog is en de kreukels zijn verdwenen. Dit zijn goedkopere maar effectieve alternatieven voor die dure verticale strijkapparaten.
  • En als je gordijnen wilt die altijd tip top in orde zijn overweeg dan om een verticaal strijksysteem te kopen die toch tegen beperkte kosten een hoop verkreukelde kleding kan behandelen maar ook kan helpen bij verkreukelde gordijnen!

Wat rest is om die mooie gladde gordijnen kreukvrij te showen zonder daarvoor moeite te hebben gedaan en tijd hebben verspild zoals dat gaat bij de klassieke strijkmethode.

Advertisement