Laat tuinstoelen er weer uitzien als nieuw

door Skip

17 Augustus 2022

Laat tuinstoelen er weer uitzien als nieuw
Advertisement

Iedereen die plastic tuinmeubilair heeft weet dat dit uiteindelijk vaal wordt en er donkere of misschien gelige gloed overheen komt, ondanks hun degelijke constructie en bestendigheid en de zorgvuldigheid waarmee je ze 's winters opbergt. Misschien heb je dit probleem pas jaren later, en als je ze regelmatig reinigt duurt het nog langer voordat het zover is, maar echt ontkomen doe je er niet aan.

De effecten van blootstelling aan weersomstandigheden, zonnestralen en vochtigheid gedurende de nacht zijn op plastic dat goed moet blijven, altijd negatief. Dit geldt ook voor hars. Wat moet je doen als je zoveel mogelijk het oorspronkelijke uiterlijk weer wilt herstellen van deze meubels? Vaak gebruikt men dan een hogedrukreiniger, maar daarmee krijg je niet altijd de gewenste resultaten. Er is echter ook nog een andere aanpak die door veel mensen wordt gehanteerd, eentje waar zelfs vuur bij komt kijken.

Advertisement
Reddit

Reddit

Een hogedrukreiniger gebruiken helpt zeker bij het verwijderen van de meeste vlekken en waas die je met hard boenen, sponsen en reinigingsmiddelen vaak niet wegkrijgt. Er zijn inderdaad producten die effectiever zijn, misschien bleek of andere agressieve chemische stoffen die dan in grond terechtkomen of erger nog in het gras wanneer je de stoelen afspoelt. Maar een hogedrukreiniger lijkt voor de mensen die er een hebben de voorkeursmethode te zijn.

Het is juist deze druk van het water geconcenteerd in een krachtige straal waardoor de oppervlaktelaag van het plastic wegslijt en zodoende ook alle zichtbare vlekken verwijdert. Dit heeft echter als resultaat dat het oppervlak zijn gladde toplaag verliest en hierdoor poreuzer wordt en zo al snel nog veel meer vuil gaat vasthouden.

Bovendien merk je hier op wit meubilair niet zo heel veel van, maar gekleurd meubilair kan vaak een wittige waas worden waargenomen. Dat komt door de slijtage die is veroorzaakt door de hogedrukreiniger.

Hoe omzeil je dit probleem?    

Advertisement
Video tutorial via Pearadise Vlogs/YouTube

Video tutorial via Pearadise Vlogs/YouTube

Er is iemand die vuur gebruikt, of beter gezegd een waterstof-zuurstofvlam. Deze operatie moet met extreme voorzichtigheid worden uitgevoerd en wordt zeer sterk afgeraden voor personen die niet vaardig zijn in het gebruik van dit instrument, dat vaak wordt toegepast bij het lassen van metalen of bij doe-het-zelf-projecten.

Zoals je kan zien in deze video houdt je een soldeerlamp vast en richt je de vlam die het afgeeft op de stoel zonder hier te dicht op te komen. Je moet altijd dezelfde afstand bewaren om ervoor te zorgen dat de hitte van de vlam op de stoel komt, dan zo dat hitte niet het plastic laat smelten en dat het plastic juist weer gaat glanzen. Blijf niet te lang op hetzelfde punt maar beweeg met beleid in rechte lijnen om zo gaandeweg het hele oppervlak te beslaan, als was je een spuitbus aan het gebruiken.

Sommigen passen deze methode direct toe op de stoelen (al dan niet gekleurd), ook al zijn ze ook maar een beetje vies of bevlekt. Anderen gebruiken dit als laatste stap nadat ze met de hogedrukreiniger het meubilair onder handen hebben genomen. Heb je zelf ook plastic tuinstoelen zo proberen te herstellen op deze manier? 

Advertisement