Met deze 6 adviezen durf je zelfs de meest lastige schoonmaakklussen aan

door Skip

19 Augustus 2022

Met deze 6 adviezen durf je zelfs de meest lastige schoonmaakklussen aan
Advertisement

Het is niet bepaald prettig om de verschillende schoonmaakklussen in huis op te pakken, maar over het algemeen wen je eraan. Je hebt soms van die gevallen waar een oppervlak of ding zeer moeilijk te reinigen is en is juist dan het idee alleen al om aan de huishoudelijke taak te beginnen al vermoeiend.

Maar soms kan je deze hindernis makkelijker of sneller nemen dan je in de eerste instantie denkt. Dit wordt mogelijk door een aantal effectieve trucs, die na de geleverde inspanning ook het benodigde bevredigende resultaat geven. Hieronder laten we enkele trucs zien die veel mensen misschien nog wel eens van pas zouden kunnen komen.

Advertisement

Poetsdoeken

Poetsdoeken

Creativo

Vul een teil of emmer met warm water, 3 eetlepels huishoudzeep en 3 eetlepels baking soda. Dompel de de poetsdoeken erin onder en laat 30 minuten inwerken. Spoel af met koud water. Indien gewenst kan je ook een tweede keer laten weken, ditmaal met warm water en 1 kop azijn om zo van eventuele zeepresten of ongewenste geurtjes af te komen. Goed afspoelen en klaar is kees.

Advertisement

Waterkokers

Waterkokers

santlaurentdon/Reddit

Theekannen en waterkokers zitten altijd vol water (vaak kraanwater) en hebben vaak kalkaanslag aan de binnenkant. Dat komt juist door de mineraalresten in water dat bijzonder hard is. Dit is een soort vuil dat niet makkelijk verdwijnt middels water en een sopje.

Om dit moeiteloos weg te krijgen moet je 230 ml water mengen met 230 ml azijn en dit alles laten koken in de waterkoker gedurende enkele minuten, vervolgens legen, naspoelen en dan direct goed afdrogen. 

Oppervlakken bleken

Oppervlakken bleken

materiamadre.it, Creativo

Als je witte oppervlakken hebt zoals bijvoorbeeld bij badkamersanitair maar ook bij ander keramiek dan kan je boraxpoeder en baking soda gebruiken. Meng dit samen in gelijke hoeveelheden en voeg water toe totdat je een soort van crème hebt die je kan uitsmeren en mee kan wrijven met een sponsje of zachte doek. Dit is een licht schurend middel en dient niet te worden gebruikt op hout of gevoelig stenen oppervlakken.

Ventilatoren

Ventilatoren

UmbreonUmbrella/Reddit

We hebben dit niet altijd in de gaten, maar ventilatoren raken gevuld met ontzettend veel troep. Dit zou een reden moeten zijn om ze minstens een keer per maand te reinigen gedurende de periode waarin ze intensief gebruikt worden. Doe je dat niet dan komt er in de hele kamer stof en viezigheid terecht die op de koelvinnen en het traliewerk achterblijft.

Zonder ze te demonteren zijn ze te reinigen met een mix van twee eetlepels baking soda, een eetlepel afwasmiddel en 230 ml azijn. Spuit of verspreid het handmatig over de ventilator en let erop dat het niet in de elektronica terechtkomt. Bedek de ventilator met een zak en zet hem aan op een langzame stand zodat het vuil in de zak zelf terechtkomt, Afronden met droge doek en probeer elk restant handmatig te verwijderen. Daarna drogen. 

Vieze geurtjes verwijderen uit vuilnisemmer

Vieze geurtjes verwijderen uit vuilnisemmer

freebytes/Reddit

Er zijn een aantal manieren om vuilnisemmers te ontgeuren. Sommige mensen leggen kranten onderin voordat ze er een zak in doen. Wellicht voegen ze ook een beetje natriumbicarbonaat of hele droge koffiedik.

Een andere vaak aanbevolen manier online is om doekjes of absorberend keukenpapier nat te maken met een druppeltje wasmiddel, dat vieze geurtjes tegengaat en direct in de zak te plaatsen bij het vuilnis. 

Advertisement

Roestvrijstaal

Roestvrijstaal

TiredAFMomZzZz/Reddit

Oppervlakken van rvs verdienen het gewoon om te glimmen en vrij te zijn van vlekken en vingerafdrukken. Om dat zo voor elkaar te krijgen maak je een sponsje of een zachte doek nat met water, doe er dan een beetje baking soda over een wrijf voorzichtig. Baking soda is heel licht schurend, dus wees niet al te enthousiast, maar je zal zien dat de vieze, vette vlekken zullen verdwijnen en het rvs weer gaat glimmen als voorheen. 

Boen ze!

Advertisement