Tosti-ijzers, tapijtvlekken en meer: 5 snelle handige trucs voor de vervelende schoonmaakklusjes thuis

door Skip

20 Augustus 2022

Tosti-ijzers, tapijtvlekken en meer: 5 snelle handige trucs voor de vervelende schoonmaakklusjes thuis
Advertisement

Dat er in huis geleefd wordt, met al de verplichte dagelijkse activiteiten van ons en wellicht huisdieren, houdt ook in dat dit alles zijn sporen nalaat in elke ruimte. Lopen over vloeren, dingen grillen in de keuken, de meest gedragen kleding wassen, elke dag de wasbak gebruiken en het hebben van honden en katten die over vloerbedekking gaan. Dit zijn allemaal situaties die een of andere vorm van viezigheid geven en dit vertaalt zich dan naar nog een item op de lijst van de te verrichten huishoudelijke taken wil je je het thuis netjes en een beetje schoon houden.

Dit hoeft nog niet te betekenen dat we bij de pakken neer moeten gaan zitten. We kunnen energiek aan deze taken beginnen met doeltreffende doe-het-zelf-oplossingen, net als TikTokker @creative_explained

via @creative_explained/TikTok

Advertisement

Parketvloer reinigen

Parketvloer reinigen

@creative_explained/TikTok

Heb je een houten vloer en wil je die snel even schoon maken zonder de moeite te nemen van de stofzuiger te pakken, dan krijg je met dit zelfbedachte trucje gegarandeerd alles weg.

  1. Verzamel al het vuil dat op de vloer licht op een enkele plek zoals je dat normaal gezien ook doet tijdens het vegen.
  2. Zorg dat je een reinigingsspray hebt (beter een spray voor delicate zaken met Marseillezeep erin, dit is niet schadelijk voor het hout) en een stuk keukenpapier.
  3. Besproei het hoopje vuil en het gebiedje hier omheen.
  4. Pak alles op met het keukenpapiertje. Omdat het vochtig is heb je in een beweging al het vuil meegenomen en blijft er niets achter op de grond.

Advertisement

Pluisjes verwijderen

Pluisjes verwijderen

@creative_explained/TikTok

Er zijn een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden wanneer je niet wilt dat je pluisjes krijgt op je kleding. Echter slagen we er niet altijd in om deze strijd te winnen. Hiermee is nog niet gezegd dat je je lievelingskleding maar niet meer moet dragen. Zorg gewoon voor een mannenscheermes en ga hiermee over de stof en scheer alle pluisjes weg. 

Vlekken in wasbakken

Vlekken in wasbakken

@creative_explained/TikTok

Wanneer je vieze kringen ziet die je met standaard poetsmiddel niet wegkrijgt kan je een beroep doen op een beroemde doe-het-zelf-truc die wordt gebruikt voor wasbakken en gootstenen.

Snijd een citrusvrucht doormidden (@creative_explained gebruikt een grapefruit maar citroen, limoen, of sinaasappel kan ook) en doe er wat keukenzout over en gebruik het dan als een schuursponsje op de oppervlakken van keramiek. Boen goed en dan is het een kwestie van afspoelen. Het oppervlak is glimmend schoon. Let er wel echter op niet te vaak zout te gebruiken, dit kan mogelijk te agressief uitwerken op het glazuur.  

Aangekoekte etensresten op grillplaten

Aangekoekte etensresten op grillplaten

@creative_explained/TikTok

Wanneer je het tosti-ijzer gebruikt of iets vergelijkbaars met een grillplaat dan ontkom je gewoon niet aan etensresten, die vaak verbrand zijn.

Wanneer je eenmaal klaar bent met de bereiding van je eten dan spuit je nog voordat de plaat is afgekoeld azijn of citroensap direct op de resten en leg je direct op de plaat een stuk absorberend keukenpapier dat nat is en uitgewrongen. Sluit het tosti-ijzer en laat de restwarmte een paar minuten zijn werk doen. Open hem dan weer en veeg dan met datzelfde stukje keukenpapier (kijk uit dat je je niet brandt, wacht anders even!) het vuil weg en is de plaat schoon en vetvrij. 

Vlekken in tapijt

Vlekken in tapijt

@creative_explained/TikTok

Honden- of kattenbezitters weten dat er kleine urinevlekken op tapijten kunnen komen zo nu en dan waar vieze geurtjes van af komen. Voor dit soort en vele andere vlekken kan je scheerschuim als oplossing proberen. Dat moet dan wel eentje zijn zonder gel; alleen wit schuim.

Spuit een dot op de vlek en dep een paar minuten later met een keukenpapiertje of een microvezeldoek zodat je viezigheid en schuim in een keer meepakt. Je hoeft dan niet steeds een compleet tapijt te reinigen.

Kijk zelf hoe simpel deze en andere trucs zijn in de video van @creative_explained.

Advertisement