Volg deze stappen om je tuin droogtebestendig te maken en dan heb je veel weelde voor weinig werk

door Skip

17 Augustus 2022

Volg deze stappen om je tuin droogtebestendig te maken en dan heb je veel weelde voor weinig werk
Advertisement

Traditioneel komt het idee van een mooie geslaagde tuin overeen met het beeld van een groen gazon en dan bomen en planten die het algehele beeld interessant maken op verschillende manieren afhankelijk van smaak en plaatsing. Dat idee blijft toch iets om te willen benaderen, maar vraagt dit wel blijvende zorg wat zich vertaalt in een hoog waterverbruik gedurende het hele jaar, vooral 's zomers.

Met klimaatverandering die bezig is wordt het vaak onmogelijk om aan dergelijke standaarden te voldoen. Hoewel dit aan  de ene kant met zich meebrengt dat we dat ideale tuinbeeld, met al zijn 'frissere' kleurtinten los moeten laten, hoeft dat niet te betekenen dat we moeten inboeten aan comfort en esthetiek.

De wens om de onderhoudskosten (en de inspanning!) te beperken kan meteen ook ruimte bieden voor een interessante uitdaging:nadenken over het creëren van een prachtig terrein, waar het aangenaam is en die zo goed mogelijk droogteperiodes kan doorstaan. Dit is geen onmogelijke missie, je moet er gewoon aan beginnen door er op de juiste stoïcijnse en toch trotse manier tegenaan te kijken.     

via Royal Horticoltural Society

Advertisement

De bodem moet rijk zijn aan organische stof. Als dit niet het geval is in jouw situatie dien je hier grondig compost, of gecomposteerde boomschors of gefermenteerde mest diep in de grond te verwerken in te verwerken voordat je je eerste plant plaatst. Het is een lange inspannende klus, maar je bereidt wel het decor voor voor een weelderig mooi bloeigebeuren.

Het is ook belangrijk om te weten welk type bodem je hebt (of het zuriger is, meer klei-achtige grond, in meer of mindere mate doorlatend etc) zodat je je planten kan kiezen mede op basis van dit criterium. Die planten zullen beter variaties in het klimaat kunnen trotseren en minder kwetsbaar zijn voor parasieten of ziektes.

Advertisement

Welke planten kies je dan? Doe goed onderzoek naar de kenmerken van je tuin, zeker wat betreft temperatuur en belichting. Kies je planten (denk aan onder meer bomen en eenjarige planten) alleen na zorgvuldig en voldoende onderzoek. De voorkeur moet toch uitgaan naar planten met zilver of grijsgroen gebladerte omdat dit beter zonnestralen kan afketsen.

Laat planten wennen aan weinig water krijgen. Als je ze elke dag water geeft maar wel weinig zal je de planten niet stimuleren om zichzelf te redden, dus elk jaar wanneer de warmte komt probeer je het bewateringsmoment tot het allerlaatst mogelijke moment uit te stellen totdat je hierin het ritme vindt waar je je aan moet houden in de zomer... net zo lang totdat ze de hoge temperaturen en het gebrek aan regenwater kunnen tolereren. Hun wortels gaan dieper de grond in, waar ze op zoek gaan naar water. 

De tuin versieren met natuurelementen en kunstmatige elementen maakt de tuin er mooier en spannender op. Denk aan looppaden, muurtjes ter afbakening, borders maar ook beelden en kunstobjecten die buiten kunnen staan. Je kan je helemaal uitleven met materialen vormen en kleuren die de gecreëerde achtergrond met planten perfect aanvullen.

Bedenk ook hoe mooi het is als delen zijn bedekt met grind, met minder bloemrijke planten en dan gevolgd door delen met dichtere begroeiing dat het geheel allemaal omlijst. In ieder geval beperk je zo het aantal gebieden waar gras komt te liggen zoveel mogelijk.

Ook het type mulch dat je gebruikt, onmisbaar voor het behoud van vocht, draagt bij aan de decoratie.  

Plaats je exemplaren wanneer ze nog jong zijn. Grotere planten kopen betekent dat je meteen je gewenste effect hebt, maar de schok van overplaatsing komt des te harder aan in droge klimaten. Wanneer de plant van meet af aan kan wennen aan zijn habitat zal hij sneller wennen aan de omstandigheden van zijn omgeving waardoor hij met de jeren bestendiger wordt. Beter is om in de herfst te planten wanneer het niet zo warm is en hebben ze genoeg tijd om te gedijen voordat de winterkou zijn intrede doet.

Een andere handige methode is om de potten met planten erin onder water te zetten voordat ze de grond ingaan zodat ze het water lekker kunnen opzuigen. Zet ze in een teil of een emmer met water en houdt ze vast totdat de waterbubbels niet meer verschijnen, haal ze er dan uit en laat uitlekken. Wanneer ze geen water meer verliezen kan je ze in de grond of in de gekozen bloembak plaatsen.

Hier kan je nog meer informatie vinden over hoe je een tuin aanlegt die tegen droogte kan.  

Advertisement