Verwijder vlekken uit witte t-shirts en overhemden en laat ze weer wit zijn dankzij deze gouden adviezen

door Skip

21 Augustus 2022

Verwijder vlekken uit witte t-shirts en overhemden en laat ze weer wit zijn dankzij deze gouden adviezen
Advertisement

Witte shirts en hemden zijn veelzijdige kledingstukken die perfect zijn voor de zomer, maar ai ai wat komen er toch snel vlekken op en wat worden ze toch zo snel geel. Het is een inkoppertje om te zeggen dat als je ze zo nieuw en mogelijk wilt houden dat je ze dan moet wassen op een bepaalde manier, direct de vlek moet verwijderen na het knoeien, omdat een verse vlek makkelijker en effectiever te behandelen is en dat je ze niet te lang in de zon mogen liggen.

Als het leed eenmaal is geschied dan zit je met een vergeeld shirt of een oude vlek dan valt er toch nog wel wat te redden. Onder meer oplossingen op natuurbasis, wat heftigere en rigoreuze oplossingen zoals bleek; er zijn talloze manieren om een shirt of overhemd weer wit te krijgen. We laten je enkele manieren zien hieronder. 

Creativo

Creativo

Alvorens een wit t-shirt of overhemd weer wit te maken is het noodzakelijk om er zeker ervan te zijn dat er geen vlekken in zitten die hard zijn geworden. Zo ja, dan moeten die worden verwijderd. Om dit te doen heb je op zijn minst drie handige effectieve producten tegen het vuil paraat: baking soda, tandpasta en afwasmiddel.

Voor alledrie de producten geldt dat je het direct kan aanbrengen op de vlek, even laten inwerken en dan proberen de vuiligheid te verwijderen door een ander gedeelte van de stof er tegenaan te wrijven, of anders kan je ook een oude tandenborstel gebruiken.

Vervolgens was je alles in de wasmachine. Als je baking soda gebruikt dan is het handig om dat te vermengen met water. Zo krijg je een mengseltje dat, na aanbrengen en inwerken, schitterende resultaten kan geven.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je eenmaal verlost bent van de vlekken is je volgende missie om van die vervelende geligheid af te komen. Producten, al dan niet op natuurbasis, kunnen je hierbij helpen. Denk aan azijn citroen, bicarbonaat en bleek.

  • Wat betreft azijn moet je hier een halve kop van oplossen in een teiltje water en hier het te behandelen kledingstuk in leggen en laat je het een paar uur inwerken. Als de benodigde tijd is verstreken ga je over op wassen. Door azijn lijken kleuren weer levendig en feller te worden, dit geldt ook voor wit.
  • Citroen: je kan deze koken in een pan met water waar je het te behandelen t-shirt ongeveer een uur in laat zitten. Ook in dit geval stop je nadat de benodigde tijd is verstreken het t-shirt in de wasmachine.
  • Om wit te maken met bicarbonaat kan je dit vermengen met het wasmiddel dat je in de wasmachine stopt. Het bicarbonaat dient te worden verdund in gelijke hoeveelheden en dan start je je normale programma. Ook nu zou je kledingstuk weer moeten stralen.
  • Als de geligheid erg hardnekkig is en je de oplossingen op natuurbasis hebt geprobeerd zonder definitief resultaat dan zal je bleek moeten gebruiken. 't Is weliswaar een minder natuurvriendelijke oplossing die niet zo goed is voor het milieu, maar er bestaan geen twijfels over het feit dat je er perfect mee kan desinfecteren en wit kan maken. Controleer of je bleek kan gebruiken op het kledingstuk en of de bleek niet zal reageren op andere producten die potentieel giftig kunnen zijn. Verdun er een beetje van in een teiltje water en laat de kledingstukken een uurtje weken. Was dan zoals gebruikelijk in de wasmachine.

Van deze oplossingen zit er vast wel eentje tussen die het meeste aansluit bij wat je nodig hebt en dat weer met je shirts kan gaan pronken hoe wit ze zijn.

Advertisement