Haal slim het maximale uit je ventilator met deze gouden adviezen

door Skip

11 Augustus 2022

Haal slim het maximale uit je ventilator met deze gouden adviezen
Advertisement

We weten het allemaal maar al te goed hoe moeilijk het is om het thuis af te laten koelen tijdens de zomerse fasen die verzengende hitte met zich meebrengen. Zeker wanneer je niet beschikt over een ventilator of omdat je die uit besparingsoverwegingen, gezondheidsredenen niet te vaak wilt gebruiken, dan  wordt de strijd tegen hitte erg lastig.

En dan is die trouwe ventilator niet altijd even nuttig ten slotte. Wanneer de lucht namelijk te warm is doet het ding niet anders dan die warme lucht recirculeren in plaats van die af te koelen. Maar er zijn echter een aantal trucjes die indien toegepast, dit probleem omzeilen en waarmee we het gedurende de verstikkend hete dagen kunnen redden. Wat die trucs zijn verklappen we je hieronder. 

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn in wezen twee nuttige trucs om ervoor te zorgen dat een ventilator daadwerkelijk lucht koelt.

Wat de eerste truc betreft zorg je ervoor dat er een luchtstroom ontstaat. Dat is vooral handig tijdens de zomeravonden wanneer het buiten afkoelt maar het binnen nog hartstikke heet is.

In dit geval is het wagenwijd openzetten van deuren nuttig en daar dan de ventilator voorzetten zodat er koele lucht naarbinnen wordt geblazen die je ook echt kan voelen. Wat misschien nog meer zou kunnen helpen is om overdag de toegangen van warme lucht goed te sluiten en de bodem met koud water nat te maken met een kletsnatte doek. Zo zou het binnen veel koeler moeten blijven en zal 's avonds de ventilator nog meer frisheid brengen.  

Advertisement
Creativo

Creativo

En de tweede methode bestaat erin ijs te gebruiken om de lucht die de ventilator voortstuwt, af te koelen.

Dit is een truc die sommige mensen al kennen en toepassen, maar daarbij vaak een paar foutjes maken die, indien niet gemaakt, echt het verschil kunnen maken. IJs in een bakje plaatseen kan de lucht zeker koelen. Na een poosje zal het ijs smelten en kan het water, met wandcontactdozen en schakelaars in de buurt, mogelijk een gevaar opleveren.

Een gewiekst alternatief is om koelelementen of flessen met bevroren water erin in een teiltje of op een dienblad te leggen en indien mogelijk, te bedekken met een vochtige vaatdoek. De kou van het ijs zal de lucht van de ventilator koelen zonder risico's of onwelkome verrassingen. Het spreekt voor zich dat je dezelfde aanpak kan hanteren in geval van een plafondventilator, hierbij dan wel alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de meest geschikte plek voor het ijs kan vinden zo dichtbij in de buurt als mogelijk is.

Probeer deze suggesties maar eens uit en dan zal je zomer vast een stuk aangenamer en minder stressvol zijn.

Advertisement