12 ideeën ter inspiratie waarmee je natuurelementen als hout en boomstammen kan opnemen in je design

door Skip

13 Augustus 2022

12 ideeën ter inspiratie waarmee je natuurelementen als hout en boomstammen kan opnemen in je design
Advertisement

De tijden waarin stukken hout nog 'ruw' waren zijn nu lang vervlogen, waar ze dus de natuurlijke vorm behielden van de boom waar ze vandaan kwamen, dit was iets dat bijna exclusief hoorde bij meubilair in rustieke stijl. In chalets en vergelijkbare gebouwen had je een hoop boomstammen, legplanken en allerlei soorten timmerwerk waar de boomschors nog aan zat.

In de ontwikkeling van interieurdesign is men de schoonheid van hout in natuurvorm weer gaan waarderen, ook in ruimtes waar een modernere stijl wordt gehanteerd, wellicht lichte en schone interieuren waar her en der takken, stronken en accessoires zijn te vinden die opgetrokken zijn uit onbewerkt hout.  

Advertisement

Dikke houten schijven, nog met bast, afkomstig van grote stronken of takken van een of andere boom. Door een klein stuk af te zagen worden het fantastische legplanken.

Advertisement

Nog intact en plat aan de muur bevestigd doen ze prima dienst als steun voor decoraties. Je kan er potten met planten aan bevestigen bijvoorbeeld...

... of kledinghaken!

Prachtig idee om de oppervlakken met spiegels te bedekken.

Onder onbewerkt hout of hout uit de natuur kan men ook complete wortelstructuren verstaan, die zijn gereinigd en misschien zelfs beschilderd en doen dienst als decoratieve elementen.  

Advertisement

Ook boomstammen met takken er nog aan, behandeld en ontdaan van bast veranderen in puzzelstukjes die je kan inpassen. De details die er op die manier bij komen, brengen verrassing en bewondering teweeg. Wanneer ruw hout wordt gebruikt, dat wil zeggen hout dat niet door vakmensen is bewerkt, is het belangrijk niet alleen te reinigen en schuren maar ook om houtvezels af te dichten door geschikte soorten olie te gebruiken (onder meer Tungolie) waardoor het houtstuk lang meegaat. 

Eenvoudige planken zeer origineel toegepast als onderdeel van wandlampen, die kan je zo overnemen.

Advertisement

Of een plaat die uit een boomstam is gewonnen die een plek geeft aan spotjes in het plafond van een gang.

Balken die wel uit een of ander oud gebouw van weleer lijken te zijn zijn gehaald en op uiterst verdijnde wijze in de bouw van dit huis is verwerkt, misschien wel als dragend element. 't Is een oplossing waar we wel met bewondering naar mogen kijken.

Advertisement

Je kunt zelfs een omlijsting maken van bamboe.

En een verdorde stam de basis kan vormen voor een unieke vloerlamp.

Advertisement

Of misschien als trapleuning!

Welk idee spreekt jou het meest aan?

Advertisement