Laat vingerafdrukken op glas verdwijnen met deze doe-het-zelf-methoden

door Skip

17 Augustus 2022

Laat vingerafdrukken op glas verdwijnen met deze doe-het-zelf-methoden
Advertisement

Ramen in huis, glas in deuren, spiegels, zelfs autoruiten. Het gaat maar al te gemakkelijk dat deze oppervlakken zo nu en dan versierd raken met een paar prachtige vingerafdrukken; vol in het zicht. En als die vingerafdrukken nou net zijn verschenen vlak nadat je het hele oppervlak hebt schoongemaakt dan lijken die nog meer op te vallen.

Vingers laten altijd afdrukken achter die vettig zijn en kan het gebeuren dat je per ongeluk met je handen een bepaalde plek hebt aangeraakt (vooral deuren die we vaak openen, wanneer we de tuin in gaan of op het balkon), of zijn vingers het bewijs van een bepaalde versiering die werd gemaakt toen de ruit beslagen was (hoe vaak zien we wel niet van die tekeningen op autoruiten?). Vingerafdrukken laten verdwijnen is echter heel makkelijk en volstaan simpele doe-het-zelf-oplossingen.  

Advertisement
Video tutorial via Window Cleaning Resource/TikTok

Video tutorial via Window Cleaning Resource/TikTok

Natuurlijk is het bij de hand hebben van een beetje glasreiniger dat je vlug even kan sproeien en weg kan vegen met een geschikte zachte (microvezel)doek de meest voor de hand liggende en ook effectiefste optie. Het belangrijkste is om niet te overdrijven met de hoeveelheid reinigingsmiddel, tenzij je natuurlijk de hele ruit wilt reinigen.

Als alternatief kan je ook een soortgelijk product maken. Meng hiervoor gelijke delen azijn en water in een flacon waar je een paar druppels afwasmiddel bij doet. Schudt het en gebruik het zoals je glasreiniger normaal gezien ook gebruikt.

Voor het wegvegen kan je krantenpapier gebruiken, net als bij ouderwetse manieren van reinigen.

Een truc om het ontstaan te voorkomen van vingerafdrukken op (glazen) deurtjes met spiegels zoals die van meubels boven de wasbak in de badkamer, is om klein doorzichtig onopvallend plakfolie te kopen, dat je precies plaatst op de plekken waar de vingers terechtkomen wanneer het deurtje open moet.

Ook voor autoruiten kan bovengenoemde oplossing helpen. Maar de beste resultaten boek je toch met die middelen speciaal voor auto's, die de vingerafdrukken verwijderen zonder dat er strepen achterblijven.   

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Wat betreft schermen van tv's, computer, tablet of smartphone kan je gebruikmaken van producten op alcoholbasis die speciaal bedoeld zijn voor deze oppervlakken. Dat zijn van die producten die je doorgaans gebruikt voor computers (ook toetsenborden) en die je altijd eerst op de doek moet spuiten en niet direct op het scherm. Dit om ervoor te zorgen dat eventuele druipsels niet de elektronica beschadigt wanneer die tussen de bezels verdwijnt die het scherm omlijsten.

Ook vochtige doekjes speciaal voor led-schermen enz. zijn ook prettig om te gebruiken, al gebruik je ze maar een keer. Dat dit wegwerpproducten zijn is voor het milieu dan weer minder fijn. Als alternatief kan je ook glasreiniger gebruiken, zij het dan echt in hele kleine hoeveelheden.

Tot slot wat brillenglazen betreft is een druppeltje afwasmiddel voldoende. Pas hiermee echter op met zonnebrillen en brillen die een decoratieve laag hebben, vooral gespiegelde brillen. Die laag kan worden 'weggewassen' met de zeep!

Wat is jouw manier om je ruiten onberispelijk schoon te krijgen?

Advertisement